7X777777, I1111111, 666JUDR6, FCB E1922. Tyto i další nezvyklé značky se v loňském roce objevily na vozidlech brázdících silnice Moravskoslezského kraje. Jde o takzvané VIP značky na přání, jejichž pořízení je možné od počátku loňského roku. V celé České republice bylo dosud vydáno kolem pěti tisíc takovýchto značek, a to nejen na automobily, ale také motorky, nosiče a přívěsy.

„Dlouhodobě je stále největší zájem v Praze, Brně a Ostravě," řekl Deníku mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold s tím, že největší zájem byl v prvním měsíci. „Dále již žádosti narůstaly jen po stovkách," dodal Neřold.

PRÁZDNINY

Oživení nastalo během prázdninového období, netýkalo se však přímo vozidel, ale značek na nosiče kol.

„O nosiče kol byl největší zájem v červnu a červenci," potvrdil Petr Havránek z ostravského magistrátu. V Ostravě se díky značkám na přání vloni vybralo přibližně 1,750 milionu korun.

JAKÝ JE POPLATEK
ZA VIP ZNAČKY?
Auta 10 tisíc korun
Motorky 5 tisíc korun
Nosiče 600 korun
Přívěsy 5 tisíc korun

Nejvíce to bylo v lednu (515 tisíc korun) a v únoru (186 tisíc korun), na třetím místě se umístil červenec (169 tisíc korun). V dalších měsících již zájem opadal. Přesto ostravský magistrát přijímal další žádosti.

ZLODĚJI

Policisté v České republice řešili v loňském roce i několik krádeží VIP značek. Pro jejich majitele to znamenalo, že značka zanikla a jim nezbylo nic jiného než přijmout běžnou, nebo si za deset tisíc korun opatřit novou VIP značku.

„V Ostravě máme evidovány dvě krádeže. Ani jeden z provozovatelů vozidla si již nenechal udělat další za deset tisíc korun, ale oba si nechali vystavit standardní registrační značky," dodal Havránek.

Zřejmě nejznámější krádež v České republice se odehrála v únoru ve Frenštátě pod Radhoštěm. Smůlu měla taxikářská firma, ve které působí i známý skokan na lyžích Jakub Janda. Ze dvou aut zmizely značky VIP TAXI1 a VIP TAXI2. Za vším stál podle všeho konkurenční boj.

„Poté, co mi přišla výhružná SMS, že se místní taxikáři domlouvají, že mi něco udělají s auty, tak mi ráno někdo ukradl dobře přinýtované SPZ na přání na dvou autech," uvedl těsně po krádeži na sociální síti spolumajitel taxislužby Lukáš Hilšer, jenž společnost provozuje společně s Jandou. Policie po necelých dvou měsících dopadla dva muže. Podle neoficiálních informací vyšetřování prokázalo verzi o konkurenčním boji.

OBCHODOVÁNÍ SE ZNAČKAMI

Se značkami se pravděpodobně i obchoduje. Na internetu lze nalézt stránky, které za blíže nespecifikované částky nabízejí na prodej různé kombinace, například FOR MULA1 nebo VIP 00001. VIP značky jsou přitom vázány na konkrétní osobu.

„Nelze ji tedy například prodat další osobě. Jediným způsobem, jak by šlo legálně prodat značku na přání jiné osobě, je prodat ji i s vozidlem," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Na internetových stránkách zabývajících se prodejem VIP značek je mimo jiné uvedeno:

„Ačkoliv panuje všeobecná pravda, že RZP nelze převést ani prodat, není tomu tak. Ve skutečnosti jsme již několik převodů realizovali."

CO FRČÍ MEZI VIP ZNAČKAMI

Na VIP značky si motoristé nejčastěji dávají křestní jména a příjmení, názvy firem a číselné řady, nechybí však ani další kombinace.

Například značka FCB E1922 (FC Baník Ostrava a vznik klubu v roce 1922) dává tušit, kdo asi v takovém vozidle jezdí.

Omezení Na značku na přání je možné dát kombinaci čísel a velkých písmen (pouze arabská čísla a latinka bez diakritiky, s výjimkou písmen G, CH, O, Q a W z důvodu snadné zaměnitelnosti těchto písmen). Značka na vozidlo také musí obsahovat minimálně jedno číslo, nesmí být tedy složena pouze z písmen. Na značku na přání není možné dát slova, která jsou hanlivá, podněcují k rasismu, xenofobii a obecně k nenávisti vůči nějaké skupině obyvatel, speciální znaky (- * / ? ! § apod.) nebo zkratky orgánů státní správy, zastupitelského sboru, krajských úřadů apod. (například zkratky využívané ve veřejné správě například PČR, HZS, MDCR apod.)