Výbuch metanu a uhelného prachu, který 22. března 1977 způsobil na Dole Čs. armády v Karviné smrt 31 horníků, patří k nejhorším poválečným důlním neštěstím v českých zemích. Katastrofa přitom přišla jen necelého čtvrt roku poté, co při podobném výbuchu zemřelo v Dole Staříč dokonce 43 havířů. Zatímco tam byl jasným viníkem střelmistr, který před odstřelem nezajistil odstranění metanu, příčin neštěstí na Dole ČSA bylo více a jednalo se o řetěz nešťastných náhod.

Čtěte také: 
1961: Havíři si připomínají největší neštěstí v revíru se 108 obětmi na Dolu Dukla
2004: Karvinsko si připomíná smutné výročí důlní tragédie

"Tahle akce pro mě byla nejhorší," vzpomíná Jaroslav Minka. V době výbuchu měl už dávno po šichtě. Těžba ale ten den nešla, jak měla, a tak zůstal při ruce a vyfáral později. Na povrchu nebyl ani hodinu, když dole nastala exploze. Jako dobrovolný záchranář byl jedním z mála přítomných, kteří se ve spleti chodeb vyznali.

Čtěte také: Citlivá čidla sledují pohyby země v hornickém regionu

V dole, který se jako řada dalších v okolí vyznačoval zvýšenými koncentracemi metanu, sice bylo zavedeno odvětrávání, to ale někde nebylo dostatečné účinné. Zejména v místech, kde kvůli geologickým zlomům plyn do důlních chodeb pronikal ve zvýšené míře. Navíc krátce před neštěstím se z důlního vlaku vysypávalo uhlí, což v podzemí nebezpečně zvýšilo koncentraci uhelného prachu. Pak už jen stačilo, aby střelmistr čtvrt hodinu před osmou večer v jedné z nových chodeb odpálil nálož. Podle výsledků vyšetřování si ovšem i on počínal v rozporu s předpisy, rozhodl se totiž, že na dně chodby zlikviduje zhruba dva kilogramy výbušniny a několik rozbušek, které mu nejspíše zbyly z předchozího odstřelu. Tento řízený výbuch ovšem přivedl k explozi nahromaděný důlní plyn i uhelný prach a tlaková vlna, doprovázená řadou dalších explozí, se rychle šířila podzemím. Nezabránily tomu ani vodní protivýbuchové uzávěry, které byly v dole umístěny.

Čtěte také: Šedesát let od politického procesu s horníky

V dole byly rozesety trosky. Záchranáři postupně došli k zásobníku, u kterého právě stál celý vlak. "Představte si, že to bylo úplně roztavené, vagony, z toho byla zřícenina, a lokomotivář se úplně vypařil, ten nebyl a zůstala jenom známka z lampy. Bylo to neuvěřitelné," líčí Jaroslav Minka.

Čtěte také: Při vznícení metanu v dole zemřeli tři havíři, čtvrtý je v kritickém stavu

Zdemolované byly dopravníkové pásy i trafostanice. Trafa o váze jedné a půl tuny byla vymrštěna až na pás. "U zásobníku vždycky býval chlap, který dával pozor, když se sype do zásobníku, kdyby třeba náhodou byl zaplněný, aby to zastavil. Tak toho chlapa výbuch vymrštil až úplně pod hajcmany nahoru pod strop. On se vypařil, ale představte si, fáračky a rukavice zůstaly," popisuje Minka.

Báňští záchranáři. Zdroj: ČTK

Vzpomíná, že když nešťastníkovy svršky po čase odstranili, zůstal na místě červený flek. "Ať jsme používali barvu, jakou chtěli, tak to vždycky vylezlo. Tak jsme se na to vykašlali a říkali jsme, necháme to tam jako odstrašující věc, ten fešák nám signalizuje, že tu byl pěkný průser, ať si dá každý pozor, a on tu žije mezi námi," říká bývalý horník.

Čím více se záchranáři blížili k čelu štoly, tím byly podmínky horší. Úsek dlouhý 480 metrů zdolávali více než dvě hodiny. "Deset procent CO, metan, nedýchatelno a 50 stupňů tepla. Každý záchranář, když šel do akce, nafasoval suchý led, aby zchladil záda, poněvadž by mu to spálilo kůži," popisuje akci Minka.

Čtěte také: Důlní otřesy způsobují horníci. Všechny

Bývalý záchranář dnes říká, že fárat se ani po takovém neštěstí nebál. "Když má člověk pravý hornický vztah, tak vychází z principu, že když viděl tohle, tak může z těch zkušeností čerpat a ví třeba jak se zachovat, oproti těm, co jsou noví. Dole je absolutní tma, nikdo tam nevidí, může tam být zakouřeno," vysvětluje.

Čtěte také: Horníci zůstali cestou do hlubiny uvězněni v kleci

Zásah na Dole ČSA mu v zaměstnání i pomohl. V té době byl v nemilosti, protože nesouhlasil se vstupem vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Ředitel pak ale prosadil, aby šel Minka dělat zpátky ekonoma. "Zašel na celozávodní výbor KSČ a řekl: Kde jste byli všichni? Nikdo nechtěl sfárat, a Minka tam šel," vzpomíná bývalý záchranář.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube