Psi využili toho, že srnky vlezly dírou v plotě do rozsáhlého areálu jabloňových sadů v Životicích. Tam je začali nahánět a postupně je všechny strhli za krk a pak usmrtili. U některých kusů psi vyžrali maso.

Případ začala ve středu ráno vyšetřovat policie. „Případ vyšetřujeme s tím, že se budeme snažit dohledat majitele psů. Způsobená škoda bude ještě upřesněna," řekl policejní mluvčí Jaroslav Kus.

Myslivcům nezbývá, než všechna mrtvá zvířata zlikvidovat. „Kolega je našel ve středu ráno, když kontroloval honitbu a s ní i lokalitu ovocnářských sadů. Srnčí leželo na několika místech, jak jej psi postupně strhávali. Je možné, že na ně útočili o dva nebo tři dny před nalezením a postupně se k nim ještě vraceli a vyžírali maso," vysvětlil předseda okresního i havířovského mysliveckého sdružení Václav Přeček.

Svědci myslivcům řekli, o jaké psy by mohlo jít. „Podle lidí z okolí se tady pohyboval černý německý ovčák, se kterým byl ještě další menší pes. Kdo ví, jestli tady v okolí nenajdeme ještě další stržené kusy," dodal myslivec Jaromír Mikula, který srnčí ve středu ráno našel a nahlásil policii.

Srnčí doplatilo na to, že se pohybovalo v sadu, kde by vůbec nemělo být. V plotech jsou však díry po zlodějích jablek, kterými do sadu vleze. „Dírami se tam dostali i psi a začali je nahánět. Srny pak zpanikařily a narážely do plotu a před psy pak neměly šanci. Sadařům se nelíbí, když jim srny okusují kůru stromů, ale ony tam ty díry do plotu nedělají. Pokud by srny nevlezly do sadu, mohly by psům utéct," doplnil Přeček.

Aktualizace: 

V pátek myslivci našli další dvě usmrcené srny. Spatřili také černého ovčáka, kterého sledovali a ve spolupráci se strážníky a odchytovou službou havířovského útulku psa odchytili.