Například tuzemská jednička v prodeji lyžařských zájezdů, cestovní kancelář Nev-Dama, která je součástí cestovní skupiny Fischer Group, uvádí, že proti loňskému roku je poptávka vyšší zhruba o 10 procent.

Mluvčí Fischer Group Jan Bezděk to vysvětluje tím, že lidé si už zvykli na to, že je výhodné koupit si lyžařský zájezd včas.

„Jednak kvůli většímu výběru, jednak také kvůli výhodnější ceně. Při nákupu do konce září zákazník mohl ušetřit až 15 procent. Pokud nakoupí do konce října, bude sleva až 10procentní," upřesnil Jan Bezděk s tím, že dalším vysvětlením včasného nákupu zimních pobytů může být to, že někteří lidé letos vynechali dovolenou letní a chtějí si to vynahradit v zimě.

PRODEJ LYŽAŘSKÝCH ZÁJEZDŮ JE POZVOLNÝ

Podle výkonné ředitelky Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřiny Petříčkové je zatím ale předčasné odhadovat, jak z hlediska prodeje nadcházející zimní sezona nakonec dopadne.

„Prodeje lyžařských zájezdů jsou teprve pozvolné. Nyní si lidé rezervují lyžařské pobyty, ať v ČR či v zahraničí, na nejfrekventovanější termíny, zejména silvestra a jarní prázdniny. Po špatných zkušenostech s nedostatkem sněhu v předchozích letech a zejména vloni, kdy napadl sníh až v polovině ledna, však s nákupem zájezdu čeští lyžaři spíše vyčkávají. Vše záleží na počasí a sněhových podmínkách, hlavní prodeje tak lze očekávat až před Vánoci či po vánočních svátcích," dodala Kateřina Petříčková.

Tomáš Holý ze Slevomatu uvedl, že na Vánoce a pobyty na horách už tento slevový server nabídky má.

„Možnosti výběru jsou větší než loni a zájem rovněž očekáváme větší. Jako obvykle ale bude hodně záležet na tom, jak se bude vyvíjet počasí," dodal Tomáš Holý.

Podle něj lyžařské dovolené zažívají svůj vrchol od listopadu, kdy horská střediska za ideálních podmínek zahajují sezonu.

NEJVĚTŠÍM LÁKADLEM JE ITÁLIE

Až tři čtvrtiny klientů cestovní kanceláře Nev-Dama vyrazily loni za lyžováním do Itálie. Na druhém místě bylo Rakousko, které následovala Francie.

Mluvčí ACČKA potvrdila, že v loňské sezoně zaznamenaly cestovní kanceláře v prodeji lyžařských zájezdů zhruba tříprocentní nárůst zájmu o pobyty v Dolomitech.

„Nejvyhledávanější jsou střediska Passo Tonale, Val di Fieme a Livigno. V Rakousku navštěvují čeští turisté nejvíce Nassfeld a Zillertal-Hintertux, Kaprun a Brixental," upřesnila výkonná ředitelka ACČKA.

Tomáš Holý ze Slevomatu uvedl, že pro zákazníky slevových serverů jsou lákadlem Krkonoše i Tatry.

„Ty totiž nabízejí i v případě mírnější zimy dobrý servis a podmínky pro lyžování. Výhodou tamních středisek je pak dobrá dostupnost a rovněž i bohaté možnosti dalšího vyžití pro celou rodinu," dodal Tomáš Holý ze Slevomatu.

IDEÁLNÍ KOMBINACE: LYŽOVÁNÍ A TERMÁLY

Martina Žáčková z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích sdělila, že někteří zájemci si zimní pobyty rezervovali už v červenci.

„Letos je trend, že si dovolenou objednávají větší skupiny rekreantů. V některých termínech únorových jarních prázdnin roku 2017 jsou rodinné pokoje už obsazené. Lákadlem je především hotel Horal, který nabízí kombinaci lyžování a koupání v termálních bazénech. Přímo u hotelu je i dětská sjezdovka," doplnila Martina Žáčková.