Krajský soud v Ostravě se v pondělí začal zabývat případem falešných policistů, kteří brutálním způsobem přepadli v Ostravě nejméně dva lidi. Jedním z nich byl obchodník s valutami, druhým podnikatel z Polska žijící v Ostravě.

Podle obžaloby stál za vším Pavol Kanalík (34 let) z Ostravy, který tipoval vhodné oběti. Dokázal také sehnat pravý policejní odznak a průkaz kriminální služby, který jeho majitel ztratil v roce 2005. Sám ale zůstal v pozadí. Své údajné komplice – Jiřího Skupinu (27 let) z Opavy a Romana Švestku (41 let) z Prostějova – vozil autem na místo činu. Před domy na ně čekal, až odvedou špinavou práci. Kanalík se krátce po svém zatčení přiznal. Uvedl také, že společně hledali způsob, jak rychle a snadno přijít k penězům. Nakonec se domluvili, že s policejním odznakem navštíví bohaté lidí, které v jejich bytech oloupí.

Kanalík ale později změnil svou výpověď. V pondělí před soudem tvrdil, že o žádném násilí neměl ani potuchy. S muži se pouze dohodl na tom, že mu pomůžou vypomoci peníze, které mu obchodník a Polák dlužili. Mělo se jednat o částku kolem půl milionu korun na nákup cigaret. Dotyční však cigarety nesehnali a hotovost nevrátili. „Mělo to být bez násilí,“ prohlásil Kanalík.

Brutalita

Obžaloba tvrdí, že si falešní policisté počínali velmi surově. V prvním případě vyrukovali s historkou, že potřebují získat informace o nájemnících domu. Poté na obchodníka nečekaně zaútočili. Údery pěstmi a kopy ho srazili k zemi. Poté jej chytili do takzvané kravaty a znovu začali bít. Chtěli po něm, aby jim vydal peníze, zároveň mu vyhrožovali podřezáním a likvidací rodiny. Vzali peníze, šperky a další věci za více než tři čtvrtě milionu korun. Když začal volat o pomoc, utekli z bytu, nasedli do připraveného vozu a odjeli.

Při druhém zločinu byli ještě brutálnější. Opět se představili jako policisté, tentokrát šli ale přímo na „věc“. Na Poláka křičeli, aby si lehl na podlahu, že je zatčen. Pak jej spoutali lepicí páskou, překryli oči a kopli do hlavy. Vzápětí po něm chtěli, aby jim prozradil kód od trezoru. Když se neměl ke splnění jejich příkazů, vzali kladivo a několikrát jej udeřili do kolena. „Z obavy o své zdraví a život jim kód od trezoru prozradil,“ řekl státní žalobce Jaroslav Kandráč. Lupiči však tentokrát získali jen několik tisíc korun, proto si z bytu odnesli elektroniku a další věci, vše za přibližně pětasedmdesát tisíc korun.

Báli se

K samotným zločinům došlo v listopadu a prosinci předloňského roku, policisté se však o nich dozvěděli až později. Samotné oběti jim totiž nic neoznámily. Zprávy o falešných kriminalistech se ke skutečným ochráncům zákona dostaly až díky informátorům z ostravského podsvětí.
„Z kriminálního prostředí jsme se dozvěděli, že na Ostravsku operují falešní policisté,“ uvedl již dříve zástupce ředitele ostravské policie Radovan Vojta. Na případu začal okamžitě pracovat specializovaný tým, který posléze vypátral oloupené obchodníky. „Všichni si mysleli, že je přepadli skuteční policisté. Proto se na nás neobrátili. Měli obavy, že je to zbytečné a stejně to k ničemu nepovede,“ prohlásil Vojta.

Vyšetřování trvalo zhruba půl roku. Po zjištění totožnosti obětí se jim podařilo odhalit i pachatele. Zatkli je koncem dubna loňského roku. Zásahová jednotka výtečníky zadržela v jejich bydlištích v Ostravě, Prostějově a Opavě. „Byla to dobře organizovaná skupina,“ vzpomínal ostravský kriminalista Radim Bena. Jednotliví členové bydleli každý v jiném městě a na první pohled je nic nespojovalo. Scházívali se ve velkých nákupních centrech, kde plánovali akce.

Slušňáci

Žádný ze zadržených lupičů podle policistů nepůsobil dojmem nebezpečného násilníka. To platí zejména o jedenačtyři¬cetiletém Romanu Švestkovi z Prostějova – obchodním zástupci. „Vypadal jako slušný inteligentní člověk. Určitě by nikdo neřekl, že má na svědomí loupežná a velmi drastická přepadení,“ prohlásil Bena.

Při následných domovních prohlídkách policisté našli část lupu, plynovou pistoli a další věci, které trojici usvědčily. Trio zpočátku vystupovalo velmi suverénně v domnění, že policie nemá žádné důkazy. „Mysleli si, že na ně nikdy nepřijdeme. Spoléhali na to, že oběti nic neoznámí, a také na to, že jsou ze vzdálených měst. Mýlili se,“ dodal Vojta.

Hlavní líčení v úterý pokračuje výslechem obětí. Rozsudek by mohl být vynesen ve čtvrtek. Obžalovaných hrozí až dvanáct let vězení.