Dobromyslná rodina ji naloží do vozu a odveze na ostravské ÚAN. „Ona vám v autě vysolí parádní pohádku o tom, jak se spojila se svým manželem, ten že si pro ni dojede zítra do Prahy na letiště a že ona taky potřebuje do ‚Praga'," uvedl na sociálních sítích muž, který byl řidičem onoho dobročinného vozu.

Rodina jí tak zajistí cestu dálkovým autobusem a dá jí 1500 korun, aby měla hotovost na případné další výdaje.

TŘI POLIBKY VDĚKU

„Ještě vám zamává a třikrát políbí se slovy, že u nich ve Francii se to taky tak dělá. V ruce držíte papírek s adresou a první, co si říkáte, kde to asi bydlí taková paní Michaelle Merssier…," píše muž dále ve svém varování před podvodnicí, která má podle popisu kolem 60 let, oblečená byla ve fialové sportovní bundě, flitrované halence, na očích měla oválné, kovové, zlatě obarvené brýle, růžové oční stíny, upravené dlouhé nehty, hnědé kožené boty a velmi špatné zuby svědčící zřejmě o tom, že „Michaelle" je velmi silná kuřačka.

„Na policii jsme to ani nehlásili, my jsme jí vlastně ty peníze dali dobrovolně a vše ostatní taky. Moje šlechetné já zkrátka zase jednou dostalo na prdel, ale nechci, aby si lidé mezi sebou jen kvůli takovým případům přestali pomáhat," řekl muž, který nechtěl zveřejnit své jméno, redakci.

Doma totiž na internetu zjistil, že daná adresa v Marseille neexistuje, a tak mu nezbylo než mávnout rukou a brát věci sportovně.

HISTORKY JAKO Z ROMÁNU

„Podvodníci tohoto typu se na Karvinsku objevují stále a jejich historky a příběhy mají nejrůznější charakter," říká policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Její slova dokládá nedávný případ stařečka, kterého v Karviné oslovila na ulici posádka auta, které prý mířilo do nemocnice.

Měla tam být jejich příbuzná a oni jeli platit její nenadálou operaci. Jaká to smůla, měli u sebe prý jen valuty. Dobromyslný stařeček je vzal k sobě domů s tím, že jim poskytne výměnou českou měnu. Valuty nikdy neviděl a ještě ho okradli.

„Mám u sebe jen valuty a potřebuji změnit," je častá finta, kterou tito pojízdní podvodníci v daném městě se zastaví jen načas a zkoušejí štěstí, pak zase putují dál, o to těžší je jejich polapení zkoušejí.

„Ukážou obálku s valutami, když pak dochází k předávání peněz, hbitě ji nepozorovaně vymění za jinou, ve které jsou pochopitelně jen bezcenné papírky, a než se oběť vzpamatuje, jsou pryč," dodává policejní mluvčí.

NEBUDTE NAIVNÍ

Podvodnických historek je ale celá řada. Objevují se lítost vyvolávající story, že se jim nedaleko stala autonehoda a oni potřebují peníze na její řešení a mnohé další. Kdyby se tito lidé živili jako spisovatelé, vydělali by možná ještě více, než na dráze zločinu. To už ale zavání prací.

Závěrečná rada tedy zní: Nikomu na ulici jeho byť srdceryvnější historky nevěřte, a pokud už chcete pomoci, odkažte měniče valut na směnárny a lidi v jiných potížích na policii či strážníky. Většinou zřejmě na jejich pomoc čekat nebudou. Vy ale zůstanete nepodvedení, neokradení a nenaštvaní.