Omluva, kajícnost, uhrazení škody a také velmi opravdově znějící slib o změně života dopomohly devětatřicetiletému Miroslavu Vodičkovi z Ostravy ke snížení trestu za podvody vůči seniorům.

Vodička podle obžaloby napálil čtrnáct lidí, převážně starších žen. Tvrdil, že vyměňuje měřiče na topení. Od nájemníků vylákal různé částky od pěti set korun až po několik tisíc korun. Objevil se v různých městech, mimo jiné v Ostravě, Olomouci, Zlíně, Bruntále, Havířově nebo Frýdku-Místku.

Okresní soud v Ostravě mu vyměřil dvaadvacet měsíců vězení. Krajský soud v Ostravě, ke kterému se Vodička odvolal, mu v těchto dnech trest snížil na osmnáct měsíců žaláře. Vodičkovi mimo jiné pomohlo to, že do začátku odvolacího řízení vrátil obětem všechny peníze a zaslal jim omluvné dopisy.

Vodička, který byl již v minulosti za podobné podvody vůči důchodcům trestán, si před odvolacím senátem sypal popel na hlavu a sliboval, že začne vést nový život. „Opravdu toho všeho moc lituji. Už v tom nebudu nikdy pokračovat. Vím, že jsem nevedl řádný život. Chci to ale všechno změnit a dokázat, že je to možné," tvrdil Vodička.

Jeho advokát v rámci závěrečné řeči nastínil možnost uložení pouze podmíněného trestu. Soud sice trest zmírnil o čtyři měsíce, podle jeho názoru však jiná možnost než nástup do vězení nepřichází v úvahu.

Jak zdůraznila předsedkyně senátu, Vodička byl naposledy z vězení propuštěn na konci roku 2014. Hned na jaře 2015 začal podvádět seniory. „Pár měsíců nato začal páchat trestnou činnost," uvedla soudkyně, která dodala, že přitěžující okolností je také skutečnost, že oběťmi byli starší lidé. Proti verdiktu Krajského soudu v Ostravě již není odvolání.

K TÉMATU

Policie radí Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho obydlí, a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají spoustu způsobů, jak vás okrást.

Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji.

Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého obydlí.

Nikdy neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.

Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.), nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává.

V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.

Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte v naprosté většině jde o podvod.