Případ se stal 23. listopadu kolem šestnácti hodin v jedné obci na Frýdecko-Místecku.

„Muž oslovil dívenku, která se právě vracela domů z kroužku, že ji sveze autem. Oslovená holčička, jež chodí na první stupeň základní školy, naštěstí do vozu nenasedla a z místa utekla. Situaci potom popsala rodičům, kteří vše oznámili policii. Okolnosti případu už prošetřují frýdecko-místečtí policisté, kteří spolupracují nejen s rodiči, ale také s místní školou a samosprávou," uvedl k události frýdecko-místecký policejní mluvčí Vlastimil Starzyk s tím, že sexuální podtext je jednou z vyšetřovacích verzí.

„Se stoprocentní jistotou zatím nemůžeme říct, že dotyčný chtěl žačku pohlavně zneužít. Mohl ji jen požádat, aby jej v autě navigovala, protože něco hledal. V minulosti jsme se už několika podobnými případy zabývali. Některé se nakonec vysvětlily tím, že se jednalo o dealery a prodejce sladkostí. Každopádně se ale dívenka zachovala dobře, že si to nenechala takzvaně pro sebe. Po dohodě s vyšetřovali jsme se domluvili, že název obce momentálně zveřejňovat nebudeme, aby vyšetřování nebylo kontraproduktivní," vysvětlil Vlastimil Starzyk.

Díky dívence, která dotyčného muže poměrně detailně popsala, sestavila policie identikit. Mělo se jednat o štíhlého muže světlé pleti, který měří kolem 180 centimetrů. Měl tmavé oči a hovořil ostravským dialektem. Jeho věk jsme neustanovili. Na sobě měl modrou mikinu s kapucí přes hlavu. Dívka si všimla i zvláštního znamení – tetování. Údajně se mělo jednat o srdce s tmavým okrajem a nápisy uprostřed. Pod ním pak měla být tmavá lebka s výrazným vyobrazením otvorů očí, nosních dírek a zubů.

„Obracíme se proto na širokou veřejnost s žádostí o pomoc při ustanovení muže, jehož vysvětlení by nám pomohlo celou věc objasnit. Pokud osobu podle přiloženého popisu a obrázku poznáte, ozvěte se na bezplatnou linku 158," vyzval Vlastimil Starzyk, jenž připomenul několik preventivních rad.

„Děti by v žádném případě neměly k nikomu cizímu nastupovat do auta. Pokud pachatel přesto začne dítě do vozidla tahat, mělo by co nehlasitěji křičet o pomoc. A v neposlední řadě bych rád zdůraznil, že důležité, aby si nic nenechávaly pro sebe. Pokud se něco podobného stane, měly by o tom co nejdříve říct svým rodičům, případně učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků," dodal okresní policejní mluvčí Vlastimil Starzyk.