Dvacetiletý trest potvrdil v úterý Vrchní soud v Olomouci muži (44 let), který vloni na Třinecku vylákal na odlehlé místo tři děti ve věku od šesti do deseti let. Zneužil je a jedno z nich málem zabil. Stejný trest mu letos v červnu uložil i Krajský soud v Ostravě. Obžalovaný se proti němu odvolal k vrchnímu soudu.

„Odvolání jsme zamítli jako nedůvodné,“ řekl Deníku mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Stanislav Cik, podle kterého je uložený trest přiměřený, a to i s ohledem na extrémně nebezpečně jednání, kterého se muž dopustil.

René Nagy u Krajského soudu v Ostravě.
Zvrhlík zneužil tři děti, jedno málem zabil. Soud mu vyměřil 20 let

K činům došlo od července do září 2016. Zvrhlík si postupně vyhlédl dva chlapce a dívku. Chlapcům řekl, že jim ukáže světelný meč a myš. Oba vysvlékl a osahával. Nakonec se jim podařilo utéct.

Třetí oběť – dívka – takové štěstí neměla. Na pedofila narazila vloni v září při vycházce školní družiny. Notně opilému muži se sama svěřila, že hledá plyšovou hračku. Nabídl jí pomoc. Když si byl jistý, že poblíž nikdo není, začal ji svlékat. Dívka se bránila.

„Křičela a brečela. Vzala klacek do ruky a bodala mě do oka,“ vypověděl u soudu. Umlčet se ji snažil škrcením.

René Nagy u Krajského soudu v Ostravě.
Zvrhlík zneužil tři děti. Jedno málem zabil. Teď stojí před soudem

Podle žaloby přestal až ve chvíli, kdy si byl jistý, že je mrtvá. Tímto způsobem se chtěl zbavit jediného přímého svědka. Ke smrti podle soudu nedošlo jen shodou šťastných okolností.

Muž odmítl, že by se pokusil dívku zabít. Když odcházel, prý věděl, že je naživu. Soud mu ale neuvěřil. Nahá dívka byla nalezena při rozsáhlé pátrací akci v lesoparku. Verdikt vrchního soudu je pravomocný.

Držiteli prvních dvou titulů Český pitaval jsou Tomáš Bartoš (uprostřed) a Lubomír Holingr (vpravo). Na snímku s ředitelem ostravské policie Tomášem Landsfeldem
Muži převzali ocenění za to, že pomohli zadržet zvrhlíka a viníka nehody