FAKTA

* V Raškovicích se v pondělí podvečer střílelo. Zemřela sedmnáctiletá studentka a její dědeček (74 let), babička (71 let) leží ve vážném stavu v ostravské nemocnici.

* Policisté z hrůzného činu obvinili jednatřicetiletého učitele z Petřvaldu na Novojičínsku. Pachateli hrozí vězení až dvacet let, případně výjimečný trest.

* Obviněný muž přijel v den činu do Raškovic ozbrojený revolverem a dvěma pistolemi. Na zahradě rodinného domu spatřil sedmnáctiletou Denisu, na kterou zdálky útočil střelnou zbraní.

* Dívka utekla dovnitř a muž střílel zvenku přes okna. Pak se jedním z oken dostal do domu a začal likvidovat členy domácnosti.

* Zastřelil nejprve čtyřiasedmdesátiletého muže, těžce zranil jeho ženu a poté usmrtil sedmnáctiletou dívku. V domě byla i matka dívky, která přežila bez újmy. Pracuje jako zdravotní sestra v Raškovicích.

* Pachatel z domu utekl, zhruba po půlhodině ho ale přivolaná zásahová jednotka zatkla poblíž Raškovic. Útočník použil během masakru všechny tři zbraně, dvě z nich po útoku odhodil. Při dopadení měl u sebe zbraň se dvěma náboji, aktivní odpor ale nekladl.

* Při domovní prohlídce u něj policisté našli dalších šest zbraní a šest tisíc nábojů různých ráží. Všechny zbraně měl řádné zaregistrované.

* Dívka chodila na Střední školu gastronomie, oděvnictví a služeb v ulici T. G. Masaryka ve Frýdku-Místku. Útočník na stejné škole vyučoval.

OTAZNÍKY

* Otazník visí nad motivem činu. Policisté mlčí, zatím prý není úplně jasné, co pachatele k činu vedlo.

* V Raškovicích i na frýdecko-místecké střední škole zaznívají hlasy o těhotenství zavražděné dívky.

* Obviněný muž byl údajně dívčiným učitelem angličtiny. Na škole vyučoval teprve od září. Podle spekulací zavražděná Denisa s učitelem flirtovala, ačkoli měla přítele. Zamilovaný učitel se o jejím vztahu dozvěděl teprve nedávno a začal žárlit.

* Útočník se podle některých zdrojů snažil před dopadením podřezat žíly. Policisté nic takového nepotvrdili. Podle nich není střelec v dobrém psychickém stavu. Během výslechu dokonce zkolaboval.

* Muž bydlel v domě v Petřvaldu se svou manželkou, bratrem a rodiči. Informace, že útočník přijel do Raškovic s manželkou, se nepotvrdila.

* V útočníkově bydlišti se povídá, že obviněný učitel užíval drogy. S ostatními obyvateli Petřvaldu se prý moc nestýkal. Spekulací a fám se však objevilo vícero. 

Všechny články k tragické události v Raškovicích najdete zde: Tragické pondělí v Raškovicích