Pešta v roce 2008 loupil v herně ve Frýdku-Místku. Barmanku surově napadl a přinutil ji k vydání číšnického fleku s více než deseti tisíc korunami. Poté servírku zbil a znásilnil.

Pešta má na svědomí i přepadení šedesátileté ženy, kterou přibližně o rok později náhodou potkal na cestě mezi Staříčem a Frýdkem-Místkem. Snažil se ji přimět k vydání peněz. Když neuspěl, chtěl po ní, aby si svlékla kalhoty. Vzápětí ji srazil k zemi a začal prohledávat její batoh. Zmocnil se jen cigaret a zapalovače. V té chvíli jej vyrušilo přijíždějící auto. Pešta se zalekl a utekl. Zda by jinak ženu znásilnil jako barmanku, není jasné. Pešta něco takového popřel. Oběti způsobil posttraumatickou stresovou poruchu, která může zanechat trvalé psychické následky. Žena se léčí dodnes.

Obžalovaný se k oběma zločinům přiznal. „Opravdu jsem to udělal," prohlásil obžalovaný s tím, že měl problémy se svou přítelkyní. Situaci řešil alkoholem. „Nevím, proč jsem to provedl, asi mi přeskočilo. Kdybych nebyl opilý, určitě se to nestalo," řekl Pešta. Jak před soudem zdůraznil, ani jedno z přepadení neplánoval. Navíc se ke všemu dobrovolně přiznal.

„Řekl jsem jim i to, že jsem tu barmanku znásilnil, přestože se mě na to neptali. Doporučili mi, abych všechno řekl, že se mi uleví. Tak jsem to udělal," prohlásil Pešta, kterému hrozilo pět až dvanáct let vězení. Podle znalců není vyloučeno, že by Pešta mohl po opuštění vězení znovu někoho napadnout a znásilnit. Proto senát na návrh odborníků rozhodl také o uložení ústavní sexuologické léčby.

Rozsudek je pravomocný. Pešta i státní zástupkyně se vzdali práva na odvolání.