S definitivní platností o tom včera rozhodl Vrchní soud v Olomouci, který potvrdil listopadový verdikt Krajského soudu v Ostravě. Proti němu se odvolali jak Štembírek, tak žalobce.

„Odvolání obžalovaného i státního zástupce bylo zamítnuto. Plně jsme se ztotožnili se závěry soudu prvního stupně, a to ve všech směrech. Neměli jsme důvod měnit trest nahoru ani dolů," řekl Deníku mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Vladimír Lichnovský.

Štembírek vloni v únoru s nožem v ruce zaútočil na bývalou družku, s níž má čtyři děti. Zasadil jí sedmadvacet ran nožem. Většina z nich směřovala do obličeje.

K napadení došlo v šatně mateřské školy ve Frýdku-Místku, kam si žena přišla pro syna. Muž v běsnění přestal až poté, co do místnosti nahlédl jejich syn. Žena přežila jen souhrou šťastných okolností a díky rychlé lékařské pomoci. O razanci útoku svědčí fakt, že došlo ke zlomení čepele nože, jehož část zůstala v lebce. Oběť si fyzické i psychické následky ponese po celý život.

Podle Štembírka za všechno může družka, která jej po dvanáctiletém soužití opustila. Muž ji několik měsíců pronásledoval a vyhrožoval jí. Vše vyvrcholilo únorovým brutálním útokem. Štembírek odmítl, že by jeho cílem bylo družku zavraždit. Prý jí chtěl jen ublížit za to, že s ním nekomunikovala a nemohl se stýkat s dětmi.

Štembírek na soudní rozhodnutí reagoval nespokojeným výkřikem, po kterém se mu dostalo napomenutí. Podobně se choval také vloni na podzim u ostravského soudu, kde jej předseda senátu nechal dokonce vyvést eskortou z jednací síně. Proti rozsudku vrchního soudu již není odvolání.