Obžalovaným je jedenašedesátiletý bezdomovec Jindřich Malysz, který na Frýdecko-Místecku ubil holí jiné dva bezdomovce – muže (47 let) a ženu (49 let). Dvojici prakticky neznal. Přesto ho na Štědrý den při náhodném setkání u obchodu ve Frýdku-Místku pozvala na večeři do vojenského bunkru, v němž bydlela. Po jídle – bramborovém salátu a kačeně – se v nočních hodinách dostali do konfliktu. Všichni v té době měli v sobě větší množství alkoholu.

STRACH

Malysz, jenž o sobě prohlásil, že musí denně vypít minimálně dva až čtyři litry vína, uvedl, že měl strach. Obával, že jej hostitelé chtějí vlákat do bunkru a ublížit mu. V jednu chvíli si prý dokonce vybavil gestapo, které spalovalo lidi v komorách.

Muž mu neustále říkal, aby šel za nimi do objektu, v níž byla přenosná elektrocentrála. „Tvrdil, že pustí televizi, ale z té centrály nešly žádné kabely. Nevím co, ale něco se mi nelíbilo. Jeho hlas se mi zdál nějaký divný," řekl Malysz, který nakonec vstoupil do přední části bunkru, popadl centrálu a vyhodil ji ven. Pak utekl.

ÚTOK

Zanedlouho za ním vyšel naštvaný muž. „Svítil měsíc. Já viděl obrys postavy s bílou, holou hlavu. On šel dlouhými kroky ke mně. Nic neříkal. Kdyby aspoň něco řekl," řekl Malysz. Při výslechu na policii uvedl, že dotyčný nejprve držel v ruce nůž, poté klacek. Sám popadl také hůl. „Pak jsme se napadli navzájem," prohlásil Malysz. Do šarvátky se údajně zapojila i žena. „Přetáhl jsem ji klackem přes hlavu nebo krk. Jednal jsem impulzivně. Naháněli jsme se, pak už to šlo raz na raz. Pamatuji si jen, jak jsem je oba mlátil. Byl jsem v afektu, vzteklý a bez sebe," dodal Malysz. Podle žalobce ležícím obětem naskakoval na hlavu. Muž i žena zemřeli bezprostředně po útoku. Malysz odešel, na místě zanechal lístek s textem „AVE MALYSZ".

CHTĚL SE ZABÍT

Malysz prohlásil, že když si druhý den uvědomil, co udělal, přemýšlel o sebevraždě. „Že si podřežu krk. Jsem ale věřící – katolík –, tak jsem od toho upustil," prohlásil. Současně vyjádřil lítost nad tím, co udělal. „Jsem vrah, s tím nechci žít. Chci trest smrti. Není cesta zpátky. Je mi to všechno líto. Zabil jsem, ale ne úmyslně," dodal.

Podle státního zástupce je Malysz dlouholetý konzument alkoholu. „Pod vlivem alkoholu u něj stoupají agresivní tendence," řekl žalobce. Sám Malysz přiznal, že je na alkoholu závislý. „Musím pít, abych byl malátný a na všechno zapomněl. Alkohol je pro mě ale prokletí," řekl.

Hlavní líčení ve středu pokračuje výslechem svědků a znalců.

Malyszovi hrozí patnáct až dvacet let vězení, případně výjimečný trest.