Soud vinu uznal bez nařízení hlavního líčení a potrestal někdejšího šéfa sboru trestním příkazem. Vyplývá to z informací o řízení zveřejněných na webu justice, které potvrdil mluvčí soudu Roman Podlešák.

Mluvčí ale odmítl sdělit, jaký trest soud Lessymu vyměřil. Odůvodnil to tím, že rozhodnutí není pravomocné. Trestním příkazem ale podle něho nelze uložit nepodmíněný trest, soud tak mohl Lessymu uložit maximálně podmínku, případně trest zákazu činnosti, peněžitý trest nebo obecně prospěšné práce.

„Já o tom vůbec nic nevím," řekl Lessyho advokát Tomáš Sokol. Podle něho mu zatím od soudu verdikt nedorazil. Někdejší policejní prezident nyní může proti rozhodnutí podat odpor, který by jej zrušil. Pokud by tak učinil, soud by nařídil hlavní líčení.

Bývalý šéf policie se hájí tím, že v den, kdy měl podle inspekce spáchat trestný čin, byl v Ostravě vyzvednout z nemocnice syna, který havaroval na motorce. Proto prý nemohl nikomu žádné dokumenty předat.

Lessy již dříve uvedl, že jeho stíhání bylo jedinou cestou, jak se zbavit nepohodlného policejního prezidenta. Ministr vnitra Jan Kubice jej totiž okamžité po obvinění propustil od sboru. Podle odborů jej přitom ministr nemusel od policie vyhazovat, ale pouze ho postavit mimo službu. Lessy měl s Kubicem v minulosti několik sporů, ministr ho opakovaně vyzýval k rezignaci. Někdejší šéf policie se chce kvůli propuštění obrátit na soud.