Stejně jako jejich kolegové z jiných regionů však i oni mají takzvané kriminalistické pomníčky – nevyřešené vraždy z předchozích let.

Pracuje na nich speciální tým kriminalistů Homicidium (vražda, zabití), který u moravskoslezské policie působí čtvrtým rokem. Za sebou má například vyšetřování brutálního napadení bezdomovců, ke kterému došlo v dubnu 2005 v Havířově. Ve čtvrtek začal v Ostravě soud se dvěma muži, kteří jsou z toho činu obžalovaní - o případu více zde.

ROK A DVA MĚSÍCE

Kriminalisté pracují i na dalších případech. Bota je zřejmě nejvíce tlačí u vraždy dívky, kterou neznámý pachatel připravil o život v prosinci 1997 v Ostravě. U zločinů, za které lze uložit výjimečný trest, je promlčecí lhůta dvacet let. Ta v uvedeném případě vyprší příští rok v prosinci.

Dvacetiletá Lucie z Ostravy-Dubiny byla nalezena v neděli 14. prosince v ranních hodinách v Ostravě-Proskovicích. Tělo se nacházelo v lesním porostu poblíž místního hřbitova u silnice mezi Proskovicemi a Krmelínem. Motiv je pravděpodobně sexuální.

Dívka, kterou někdo uškrtil, před tragickou událostí navštívila rockový klub Sklep v ulici Mečnikovově v Ostravě-Vítkovicích. Policisté vyslechli stovky návštěvníků klubu, zaměřili se i na další okruh lidí. Celkem mohlo jít až o několik tisíc lidí. Kriminalisté prověřili řadu informací. K pachateli se ale zatím nedostali. Dívka pravděpodobně zemřela mezi třetí a čtvrtou hodinou ranní. Místo nálezu těla nemusí být shodné s tím, kde ke zločinu došlo.

Na objasnění případu mají policisté ještě přibližně rok a dva měsíce. Poté bude promlčen.

NOVÉ POSTUPY

O metodách práce týmu Homicidium toho není příliš známo. V obecné rovině o nich letos na jaře hovořil náměstek moravskoslezského policejního ředitele Radim Wita, a to v souvislosti s již zmiňovaným útokem na bezdomovce z dubna 2005 v Havířově.

„Snaží se hledat nové stopy, ať již prostřednictvím nových forem zkoumání, které třeba v té době ještě nebyly tak rozvinuté, nebo zjišťováním nových informací k případu. Využíváme i toho, že lidé jsou ochotni s odstupem času otevřeněji hovořit o těchto věcech, protože se přestávají bát," řekl Wita.

K TÉMATU

Další případy, u kterých není známo jméno pachatele Moravskoslezští policisté pátrají i po dalších pachatelích krvavých zločinů.

SMRT VE VLASTNÍM BYTĚ
Před spravedlností stále uniká vrah, který 25. září 2009 připravil o život sedmadvacetiletou ženu z Českého Těšína. Mladá maminka ráno se svými dcerami (2, 5 let) odešla z domu. Starší dítě odvedla do školky, s mladším se kolem deváté hodiny vrátila do bytu. Tam ji kolem půl desáté přepadl vrah, který se dovnitř dostal bez viditelného násilí. Zaútočil na ni nožem a způsobil jí větší množství bodných a řezných zranění na celém těle.
„Poté utekl z domu. Viděli jej svědci, které na chodbu přilákal hluk vycházející z bytu. Mělo by se jednat o muže nejméně 185 centimetrů vysokého a štíhlého," řekl policista obeznámený s případem. Policisté našli i vražedný nástroj, který pachatel odhodil do koše. Kriminalisté na něm mimo jiné zajistili krevní stopy. Analýza DNA ukázala, že patří oběti.

LOUPEŽNÁ VRAŽDA
Další nevyřešenou vraždou je smrt zaměstnankyně sázkové kanceláře (32 let) ve Frýdku-Místku. Vrah ji zabil v sobotu 24. února 2007. V tratolišti krve ji našel zákazník. Žena svým zraněním ještě téhož dne v nemocnici podlehla. Vše nasvědčuje tomu, že šlo o loupežnou vraždu, zmizelo několik tisíc korun. Policisté zajistili řadu stop, které je ale dosud k pachateli nepřivedly.
Během vyšetřování se jim podařilo sestavit identikit mladíka ve věku mezi osmnácti až dvaceti roky, který se poblíž sázkové kanceláře v Hejdukově ulici delší dobu pohyboval. Policisté po něm pátrali jako po důležitém svědkovi.
„Byl vysoký 180 až 185 centimetrů, měl štíhlou chlapeckou postavu a mírně vlnité, rozcuchané, krátké, špinavé blond vlasy.
Podle svědků to byl typ uhlazeného mladíka, v obličeji až zženštilých rysů," uvedli policisté.

DESET LET
Před více než deseti roky – 30. června 2006 – neznámý pachatel připravil o život jedenapadesátiletou pracovnici Inspekce životního prostředí z Dětřichova nad Bystřicí. Její tělo nalezli policisté v pondělí 3. července poblíž Karlovy Studánky na Bruntálsku. Oběť ležela v lesním porostu u dřevěného altánku poblíž odpočívadla zvaného Kóta. Vyšetřování komplikovala skutečnost, že v době činu vydatně pršelo a déšť smyl řadu stop.
Žena osudného dne odjela služebním vozem Škoda Felicia combi tmavě zelené barvy poznávací značky ALB 73–78 na jednání do obce Velká Kraš na Jesenicku. Cestou však narazila na vraha, který ji ubodal.
Policie vyslechla stovky osob. Velmi obtížně například zjišťovala jména a adresy dělníků, kteří pracovali v okolních lesích. Policisté se zaměřili také na osoby, které se s obětí dobře znaly. Další variantou je, že smrt má na svědomí stopař nebo člověk, který u odpočívadla zastavil se svým vozidlem.