Nehoda se stala 3. července před pátou hodinou ráno. Dostál, který řídil vůz Škoda Pick-Up, jel z Paskova na Frýdek-Místek. Podle svých slov si vybavuje pouze dlouhou rovinku a vjezd do Sviadnova. Pak za volantem usnul. „Viděl jsem značku „Sviadnov“, sundal jsem nohu z plynu. Od značky si vůbec nic nepamatuju. Jel jsem šedesát, víc ne, pak jsem slyšel náraz. Vyskočil jsem z auta a volal záchranku,“ řekl 21letý mladík.

Žena, která místem náhodou procházela, neměla šanci náraz přežít. O tom, že Dostál netušil, co se stalo, svědčí i jeho telefonát na tísňovou linku. Tvrdil, že právě srazil na silnici cyklistku. - více o nehodě ZDE

Celou noc pil kávu

Z jeho výpovědi je patrné, že před jízdou zhruba dvacet hodin nespal. Z práce jel večer na návštěvu směrem na Ostravu, během noci prý vypil Red Bull a šest až sedm hrnků kávy. Časně ráno se bez odpočinku vydal zpět do Frýdku-Místku. „Když jsem vyjížděl, žádnou únavu jsem nepociťoval. Unavila mě až dlouhá cesta z Paskova. Je tam rovina,“ poznamenal.

Byla to moje hloupost, uznal

Policisté vyloučili, že by mladík pil před jízdou alkohol, a obžalovaný tvrdí, že žádné návykové látky v ten den v sobě neměl. „Svůj čin si uvědomuju. Hluboce mě to mrzí, najednou se to stalo. Byla to moje hloupost,“ konstatoval Dostál, jemuž za nedbalostní ublížení na zdraví s následkem smrti hrozilo až pět let vězení.

Pozůstalým se omluvil, rodině bude podle dohody splácet dva tisíce korun měsíčně. „Jsem ve finanční tísni,“ řekl u soudu. Dostálův vůz neměl v době nehody zaplacenu pojistku. Soudce muži vyměřil 14 měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky, řídit nesmí až do roku 2012. „Společenská nebezpečnost je velmi vysoká, jde o hrubé porušení dopravních předpisů,“ zdůraznil soudce.

Mladík vyvázl s podmíněným trestem díky svému přístupu, soud přihlédl i k tomu, že dosud neměl problémy se zákonem.

Přečtěte si také: Motorkář, jenž zabil cyklistku, stáhl odvolání