Policisté z obvodního oddělení Palkovice sdělili v uplynulých dnech dvaatřicetiletému muži podezření hned z několika přečinů. Krádeže a porušování domovní svobody se měl podezřelý dopustit v červnu a červenci, během kterých několikrát vnikl do objektů rekreačních chat.

Na sklonku června se například vloupal do rekreační chaty v Bašce, kam vnikl skrze ventilační okno. „Uvnitř poté zkonzumoval potravinové zásoby v nepatrné finanční hodnotě a dále odcizil meteorologickou přenosnou stanici. Škoda byla v tomto případě vyčíslena na jeden tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Sikorová.

Neštěstí se stalo u třineckého sportovního komplexu STaRS poblíž centra města.
Chlapce v Třinci zasáhl blesk v městské zástavbě

O několik dní později se zloděj vrátil zpět na místo činu. Po přelezení zábradlí verandy se tentokrát občerstvil nealkoholickými nápoji, které byly uloženy před zavřenými vstupními dveřmi. V průběhu třetího červencového týdne zase vnikl po překonání jisticího mechanismu okna do další rekreační chaty, rovněž v Bašce. Bez váhání začal konzumovat potravinové zásoby. Jeho počínání však překazila majitelka chaty, která jej vyrušila a na místo přivolala policisty. „Zloděj se svého jednání dopustil i přesto, že byl již v posledních třech letech za takový čin potrestán trestem odnětí svobody, a to rozsudkem krajského soudu. Za přečin krádeže a porušování domovní svobody mu tak hrozí trest odnětí svobody v délce trvání až tří let,“ řekla Lenka Sikorová.

Z policejních statistik vyplývá, že si pachatelé většinou vybírají osamocená, nezabezpečená a vozidlem snadno dostupná místa. Doslova výzvou jsou pak pro ně jakékoliv volně umístěné předměty v okolí nářadí nebo neuložený zahradní nábytek. Kriminalisté řešili i případy, kdy zloději ke vloupání použili věci, které majitelé nechali u svých chatek. Policisté radí, že pokud lidé přijdou ke své chatě a vidí nepořádek před vchodem, vypáčená okna či dveře, mají zachovat klid a rozvahu a nevstupovat do objektu. Může tam být pachatel. Důležité je po zlodějích neuklízet. Pro policii je důležité, aby nedošlo k znehodnocení případných stop, které pachatel na místě zanechal.

Ilustrační foto.
Zloděj ukradl z kamionu zboží za sto tisíc. Rozřezal plachtu