Oba dostali jeden rok vězení s podmíněným odkladem na dva roky, což se nelíbí státnímu zástupci, který se u odvolacího soudu bude domáhat podstatně přísnějšího potrestání. Soud přes rok čekal na revizní znalecký posudek, který měl jednoznačně odpovědět na otázku, zda a jak přesně provozovatelé atrakce pochybili. Zorbingovou kouli, ve které se ze svahu kutáleli učitel a jeho žák, se snažili zachytit do sítě, která byla připevněna mezi dvěma stromy.

Rozjetá koule ovšem síť přeskočila a nekontrolovaně se zřítila ze svahu. Nakonec se roztříštila o strom. Posudek nakonec jednoznačně potvrdil, že zabezpečení atrakce bylo naprosto nevhodné. Soudce dospěl ale k závěru, že se jednalo o nedbalostní trestný čin. Obžalovaní podle něj neporušili žádnou důležitou povinnost. Z toho důvodu trest vyměřoval ještě v nižší sazbě než třeba v případě dopravních nehod. Sjezdem ze svahu v zorbingové kouli měl v červnu roku 2009 vyvrcholit třídenní výlet žáků deváté třídy jedné z novojičínských základních škol. Následky byly ale tragické.

I když přivolaní zdravotníci zahájili po svém příjezdu neodkladnou resuscitaci, ve které pokračovali asi čtyřiceti minut, sedmačtyřicetiletý učitel na následky těžkých poranění hlavy a pánve zemřel. Chlapec při nárazu utrpěl poranění hlavy, horních končetin a hrudníku. Byl ale při vědomí a se záchranáři komunikoval. Posádka letecké záchranné služby jej tehdy transportovala na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě Porubě.