Mnohem více světla do případu mělo přinést pět předvolaných svědků, kteří v průběhu dopoledne stanuli před senátem. Prvním byl zástupce společnosti, která na žádost policie prováděla auditorské ověření. „Kontroloval jsem základní náležitosti. Především k čemu měly být dotace poskytnuty, jestli byly správně vedeny a co bylo do vyúčtování zahrnuto. Po formální správnosti jsem nenašel žádný problém," prohlásil. Další dvě svědkyně, které se dostavily, pracují na frýdecko-místeckém magistrátu v útvaru kvality a auditu. „V klubu provedl nejdříve kontrolu finanční výbor. Protože se zjistily určité nesrovnalosti, provedli jsme správní kontrolu přímo v sídle hokejového klubu. Nechali jsme si předložit veškeré doklady a faktury, které měly souvislost s udělením dotací," upřesnila Jarmila Klusová.

Prostor k vyjádření dostali i dva členové správní rady výkonného výboru.

Podezřelé finanční machinace spadají do roku 2013, kdy měly být prostřednictvím dceřiné společnosti Prosport FM Plus uměle navyšovány částky na provoz provizorní haly, kterou hokejový klub v té době na parkovišti u fotbalového stadionu Stovky využíval. Vedení klubu se k tomu na přání rodičů mladých hráčů rozhodlo poté, co se začala bourat stará víceúčelová hala. Finanční prostředky získával od města ve formě dotací.

„Lukáš Vích jako jednatel Prosport FM Plus a zároveň prezident HC Frýdek-Místek úmyslně a neoprávněně obohatil prvně jmenovanou společnost, čímž městu Frýdek-Místek, se kterým uzavřel smlouvu o poskytnutí neinvestiční dotace na úhradu nákladů hokejového klubu, způsobil celkovou škodu ve výši přibližně 1,282 milionu korun. Za vrchol všeho považuji, že podvedené město hradilo z dotace nájem za své vlastní mantinely," připomenul státní zástupce Ladislav Hradil s tím, že podvodu se dopustily i dvě zmíněné firmy.

„Proto navrhuji nejen obžalovaného Lukáše Vícha uznat vinným, ale stejně tak i další dva subjekty. U Vícha připadá vzhledem k jeho nedávnému odsouzení v jiném případu a absenci jakékoli sebereflexe v úvahu souhrnný nepodmíněný trest v délce trvání tří let. Dále i peněžitý trest. Pokud jde o potrestání klubu, který ve funkci prezidenta pana Vícha ponechal, nedávají mi jinou možnost volby, než mu zakázat příjem dalších dotací," prohlásil Ladislav Hradil. Soudce vynese rozsudek 27. února.