„Každopádně jsme už zaznamenali pokles hostů. Chodí k nám podstatně méně štamgastů. A ti co chodit nepřestali, si dávají pivo a víno," potvrdil v pondělí majitel podniku C-club-Kanada v Třinci.

Jeho kolega z třineckého podniku Barrocko René Kotek se domnívá, že dopady budou mnohem horší. „Já si myslím, že pokud bude prohibice trvat delší dobu, může to některé menší podniky položit úplně. Náš podnik žije naštěstí z pořádaní hudebních akcí. Do finančních problémů by se nemuseli dostat ani takové hospody, které mají výherní automaty," zamyslel se René Kotek.

Servírka známé místecké hospody U Antoníčka v pondělí redaktorovi rovněž potvrdila mírný pokles hostů. „Naštěstí jsme spíše pivnice, kde se chodí hlavně na pivo. Zákaz prodeje tvrdého alkoholu samozřejmě dodržujeme. Takoví hosté, kteří byli zvyklí pivo prokládat štamprlemi, se ve většině případů dočasně přeorientovali na pivo a víno. Nic jiného jim taky nezbývá," prozradila zdejší servírka Lenka Smolíková. Jak dále dodala, prohibice nebude trvat dlouho, protože stát by přišel o nemalé peníze. „Slyšela jsem, že stát na daních tratí denně přes třicet milionů korun. To by byl přece sám proti sobě. Ještě by mě hodně zajímalo, jak se budou kontrolovat všechny láhve v obchodech a marketech, které musely z regálů do skladů," uvažovala Lenka Smolíková.

Náhodně oslovení lidé, kteří v pondělí procházeli kolem náměstí Svobody, měli na prohibici různé názory. „Mě se to ani nějak moc nedotklo, protože z alkoholu piji jenom pivo. Tvrdý alkohol si už nedávám dva roky, proto se nemusím bát, že bych se něčím mohl taky otrávit," řekl dvaasedmdesátiletý Jaroslav Jadomek z Frýdku-Místku. Jednašedesátiletý Miroslav Somr z Fryčovic taky obavy nemá. „Vždy jsem si kupoval jen ten kvalitní alkohol. Nějaký pochybný, který by nebyl okolkovaný, bych nebral ani zadarmo," řekl Miroslav Somr.

Osmašedesátiletý František Konečný z Frýdku-Místku naopak nějaké obavy má. „Nějak výrazně se mě to nedotklo, i když částečně vlastně taky. Nedávno jsem si v Kauflandu koupil tři hanácké vodky. Ještě nevím, co s nimi udělám. Bez nějakého testu je ale pít nebudu. Údajně se to pozná podle barvy plamene," prohlásil František Konečný. To třiatřicetiletý Marcel Denhard z Frýdku-Místku si tvrdý alkohol může kupovat vesele i nadále. „Pracuji často v cizině, takže si ho můžu koupit tam. Na druhou stranu nějaký velký pijan stejně nejsem," dodal Marcel Denhard. Devětašedesátiletý M. S. z Raškovi by distributory a prodejce potrestal exemplárně. „Za ty mrtvé, kterých je už přes dvě desítky, bych jim napařil doživotní tresty," uzavřel muž.