Výstupy se budou konat 9. a 23. července a 13. a 27. srpna. „Sraz účastníků je vždy v 8.30 hodin u lanového centra Opičárna v Ostravici. Průvodce seznámí účastníky na celkem sedmi zastaveních s historií Lysé hory, s Ondrášem pánem Lysé hory, s jeskyněmi na Lukšinci a s pověstmi tradujícími se o Lysé hoře. Přidá také vyprávění o obětech Lysé hory a poví více o stavbách, které se nacházejí na samotném vrcholu Lysé hory," upřesnila za Beskydské informační centrum Frýdek-Místek Lucie Talavašková s tím, že trasa je turisticky náročná, má převýšení 700 metrů a trvá 2 až 3 hodiny dle fyzických předpokladů účastníků.

Odměnou za náročný výstup však bude za pěkného počasí překrásný výhled na Javorníky, Jeseníky, Malou Fatru i na vzdálené tatranské štíty. „Netradiční výstup, který je rozložen do krátkých zastávek s poutavým výkladem, se tímto stává zejména pro fyzicky slabší turisty či malé děti jednodušší, příjemnější a pestřejší. Cestou bude probíhat i vědomostní soutěž, jejíž odpovědi zazní v průběhu výkladu. Na samotném vrcholu pak bude vylosován jeden výherce, který obdrží balíček věnovaný beskydským informačním centrem," řekla Lucie Talavašková.

„Určitě bych šla, ale ještě nevím, co mi na to řeknou rodiče. Vím, že průvodce všechny seznamuje s historií Lysé hory. Jednou jsem se již této akce účastnila, ale moc si toho nepamatuji, byla jsem totiž ještě malé dítě. Šla tam se mnou tehdy babička. Pamatuji si, že mě zaujala povídka o Ondrášovi, který byl pánem Lysé hory," řekla 11letá Marie Bílá z Frýdku-Místku. „Nevím, že vůbec něco takového existuje. Na Lysé hoře jsem už byl a chodím na ni často. Takže by bylo určitě zajímavé, kdybych se o ní i něco zajímavého dozvěděl. Nemusí to být špatná akce," prohlásil 22letý Martin Ševeček. „Já už jsem se účastnil každé akce, co byla na Lysé hoře, takže i teď s průvodcem na Lysou horu určitě půjdu. Sice už znám nějaké historky, ale průvodce mi je určitě lépe objasní. Je fajn, že se tam budou dělat zastávky, protože ve skupině budou i děti nebo starší lidé. Bude to pohodový a zábavný výšlap," sdělil dvaatřicetiletý Jaromír Korous z Frýdku-Místku.

MARTIN ŠRUBAŘ, 
MARKÉTA KMECOVÁ