„Já si myslím, že holky od nás měly výborný nápad. Šmoulové jsou teď úplně všude," poznamenal Milan Zakřevský ze zmíněného občanského sdružení. Děti se při úkolech pěkně vyřádily, a to zejména při ošetřování jednoho „zraněného" šmouly.

Dobrovolníka s pomocí obvazů přivázaly i k posteli a po skončení úkolu se jeho kolegové shodli, že připomíná mumii. „Pro děti člověk udělá všechno," konstatoval člen klubu zábavy a sportu.

Pořadatelé dali tradičně prostor místním talentům. Představil se třeba 17letý Patrik Kuczynski, který zpíval a rapoval. Na pódiu s ním vystoupila jeho o dva roky mladší sestra Lucie. „Bomba. Povedlo se to," zhodnotila po vystoupení. Sourozenci ukázali, že interpretace písní v angličtině před publikem jim nedělá žádný problém. „Oblíbenou kapelu nemám, ale zpívám anglicky," pravila Lucie. Do pěveckých soutěží se zatím nehlásí, ale ráda by jednou zpívala na profesionální úrovni.

Moderátorka karnevalu Jana Chlebková prozradila, že Patrik Kuczynski je rovněž nadějným fotbalistou. Přála mu, aby ho jednou vzali do Arsenalu. „Brácha hraje za Vendryni, asi je dobrý. Ale jde mu i rap," smála se v sobotu Lucie Kuczynská. Vendryňským se představila také 16letá třinecká zpěvačka Kateřina Sokolová – a rovněž ona chce jednou natáčet desky.

Fotbaloví fanoušci se dočkali zápasu Horňáci–Dolňáci. Výsledek zajímal stovky lidí, mimo jiné Janu Chlebkovou. „Manžel hraje za Horňáky, ti většinou prohrávají. Snad to letos prolomí," prohlásila. Utkání nakonec skončilo 2:2 a fotbalisté si pochvalovali ideální počasí.

Vendryňský letní karneval začal psát svou historii v roce 1997. Pořadatelé ani letos nezapomněli pozval soubor z partnerského Goleszowa, návštěvníky potěšila formace ABBA Stars a hlavní hvězdou večera byl zpěvák Petr Bende.

„Karneval je takový náš svátek. Vendryňáci se společně pobaví, potkají se sousedé, známí, a všechny stánky jsou obsazené našimi organizacemi," shrnul starosta Rudolf Bilko. Lidem v sobotu děkoval i za to, že vydrželi dopravní problémy, které s sebou přinesla oprava hlavního tahu.