Množství prachu se v ovzduší začalo zvyšovat už kolem nedělního poledne, kdy byla překročena hranice 50 mikrogramů v krychlovém metru vzduchu. Ta je však limitní pro celodenní průměr. Prašnost se však postupně zvyšovala a ve večerních hodinách už na některých místech atakovala hranici 250 mikrogramů.

Nejhůře bylo na Bohumínsku, kde vysokou prašnost zaznamenaly stanice přímo ve městě a v sousedních Věřňovicích. Přes 200 mikrogramů hlásila také čidla v Havířově. Další stanice vykazovaly po 20. hodině množství nad 100 mikrogramů. Výjimkou byl Třinec, kde přístroje vykazovaly ani ne 50 mikrogramů. Výjimečně je zaprášena také Opava, která byla předchozí inverzi ušetřena. V neděli večer však prašnost překonala 160 mikrogramů. Po 21. hodině se množství prachu začalo snižovat, stále ho však bylo nad limitem.

V pondělí ráno překračoval hranici 200 mikrogramů jen Bohumín, těsně pod touto hodnotou byly ostravské lokality a nad 100 mikrogramy měřily stanice ve Věřňovicích, Studénce a Opavě. Po 6. hodině pročistil ovzduší déšť. Vodní kapky srazily prachové částice k zemi. Vesměs všechny stanice zaznamenaly snížení prašnosti pod 100 mikrogramů a před polednem už i pod 50 mikrogramů.

Na vině jsou špatné rozptylové podmínky způsobené snížením rychlosti větru, která klesla jen na zhruba 0,5 metru za sekundu. Ovzduší se tak nestačí čistit. V souvislosti se snížením venkovní teploty navíc lidé začali více topit tuhými palivy. Zplodiny, včetně prachových částic, se díky inverzi drží v nízké výšce.

Meteorologové mohou při zhoršených rozptylových podmínkách vyhlásit dva signály. Prvním je upozornění, druhým regulace. U obou musí prašnost trvat stanovený počet hodin a stejně tak je nutná čtyřiadvacetihodinová doba podlimitních hodnot pro odvolání. Při upozornění je obyvatelstvo varováno, aby pokud možno omezilo aktivní pohyb venku. Doporučuje se zvýšit přísun vitamínů a veřejnosti i firmám se doporučuje omezit činnosti, které prašnost zvyšují. V případě regulace je prašnost už natolik vysoká, že velcí znečišťovatelé mají povinnost zastavit činnost svých prašných provozů.

Přestože zatím hodnoty prašnosti stoupají, žádný signál dosud vyhlášen nebyl.