Zástupci společnosti, která vyhrála výběrové řízení, před několika dny s vedením města podepsali smlouvu. Arboretum by mělo být hotové přibližně do konce října příštího roku, už teď ale někteří kritizují například jeho polohu.

Nová odpočinková zóna se stala diskutovaným tématem na facebookové stránce, která se zabývá děním ve Frýdku-Místku. „Oplocené arboretum má ležet uprostřed těch stávajících polí. Vpravo a vlevo jsou pole, které mají soukromníci. To bude vypadat hrozně," napsal například Jan P. Štěpánek. Zelená plocha vznikne na rozloze přibližně dvou hektarů mezi frýdeckým hospicem a ulicemi Jana Evangelisty Purkyně, Na Bažinách a U Nemocnice. „Poloha a půdorys arboreta jsou minimálně zvláštní. Danou oblast ale jinak vůbec neznám, tak tohle nebudu posuzovat. Arboretum je jistě moc pěkná věc, tak proč ho nezbudovat i ve Frýdku-Místku. Nicméně vytvářet ho úplně z ničeho mi přijde nešťastné hlavně z finančního hlediska," poznamenal na facebooku Radek Huštan s tím, že by upřednostnil podporu Faunaparku.

Zakázku získala společnost, která městu nabídla nejnižší cenu, a to přes 10,7 milionu korun. Těsně v závěsu zůstaly městské technické služby, jejichž nabídka byla o přibližně sto čtyřicet tisíc korun vyšší. Vybraní stavitelé s vedením města podepsali smlouvu v pondělí. „Příští týden by se snad mělo předat staveniště. V letošním roce vzhledem k počasí se začnou provádět pouze průzkumné práce. Maximálně se letos začnou kácet dřeviny, pokud vůbec. Hlavní stavařská sezona se rozjede v březnu," řekl za vítězné sdružení firem Petr Vykrut. Hotovo by mělo být za rok.

Arboretum nabídne záhony trvalek a několik dalších druhů rostlin, trav a dřevin. Dále vzniknou odpočinkové plochy s lavičkami, lávky přes nerovný terén, ale i vrtané studny. Vedení hospice, který bude od příštího roku arboretem obklopen ze dvou stran, záměr vítá. „Vzhledem k tomu, že plocha je nevyužitá a zarostlá, arboretum bude přínosem," řekl včera vedoucí provozně-technického úseku z frýdeckého hospice Jan Pomykal.

Doplnil, že záměr na daném místě vybudovat arboretum byl známý už v době, kdy se hospic stavěl, což Deníku potvrdila i mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Matějíková.

Některým se myšlenka arboreta líbí, přednost podle nich ale mají jiné projekty. „Jestli se toho ujme soukromý investor nadšenec, tak nemám námitky. Ale z prostředků města, no nevím, když je ve městě tolik nedodělané práce," napsala dříve na Facebook Jana Dudová.