Frýdlant je důležitým dopravním uzlem na trati z Ostravy do Valašského Meziříčí, odkud také vyjíždí řada autobusů do okolních obcí.

Rekonstrukce autobusového nádraží včetně úprav přednádražního prostoru má posunout úroveň cestování veřejnou dopravou.

„Donedávna odjížděly autobusy z nedaleké nevábné plochy, kde jediným moderním prvkem byla elektronická informační tabule s aktuálními odjezdy autobusů a vlaků,“ říká Aleš Stejskal, jednatel koordinátora dopravy v Moravskoslezském kraji Kodis.

Očkovací centrum proti koronaviru je na výstavišti Černá louka v Ostravě, 17. května 2021.
V Ostravě očkují jako na běžícím pásu. Až je z toho bolí záda či nohy

Úprava celého prostoru probíhala od loňského jara. Vyšla na 47 milionů korun, 90 % pokryla evropská dotace. Zhotovitelem byla společnost Strabag. Cílem bylo především zajištění větší bezpečnosti cestujících v bezprostřední blízkosti obou nádraží. Došlo také ke zkrácení přestupní vzdálenosti mezi vlaky a autobusy, využití zanedbaných zpevněných ploch k parkování a celkové zkulturnění daného prostoru výsadbou stromů a okrasné zeleně.

V rámci dopravního terminálu vzniklo celkem pět bezbariérových nástupišť pro autobusy s moderními přístřešky a osvětlením. K novým zastávkám byla rovněž přemístěna elektronická informační tabule.

Průlet letadla Boeing C-17A Globemaster III Kuwait Air Force 17. května 2021 nad Ostravou.
Podívejte, na ostravském letišti se ukázal Boeing kuvajtského letectva

Součástí stavby byla i úprava zpevněných ploch v přednádražním prostoru s odstavným pruhem pro vozidla taxi. Na terminálu jsou místa pro krátkodobé odstavení vozidel a parkoviště pro 93 vozidel. Součástí parkoviště bude zanedlouho i rychlodobíjecí stanice pro elektromobily, kterou budou moci využít 2 vozidla současně.

Zásadní změnou pro cestující ve Frýdlantu bude nasazení nových dvoupodlažních souprav na trati z Ostravy, ke které dojde v druhé polovině roku.