Mapy obcí včetně stručné historie, vyznačení naučných stezek, tipy na výlety, gastronomické speciality, významné akce, turistické atraktivity, ubytování, sport, relaxace a zábava.

To všechno nabízí nová aplikace, se kterou se Hukvaldy společně s ostatními městy, které patří do turistické destinace Lašské brány, tedy s Kopřivnicí, Štramberkem a Příborem, nedávno představily na 21. ročníku jednoho z nejvýznamnějších veletrhů cestovního ruchu ve střední Evropě Regiontour 2012 Brno.

Tohoto pomocníka si mohou turisté stáhnout přímo do svých mobilních telefonů nebo počítačů a tím snadněji a přehledněji se ve městech a okolí Lašské brány orientovat.

„Aplikace nabízí informace o pamětihodnostech, technických i přírodních atraktivitách, otvíracích dobách, možnostech ubytování, stravování či kulturního a sportovního vyžití. V podstatě bychom letos na stánku nemuseli nabízet žádné tištěné materiály, neboť v novém mobilním průvodci naleznou zájemci vše, co Lašská brána Beskyd nabízí,“ uvedl s nadsázkou manažer této turistické destinace Lukáš Filip s tím, že aplikaci lze stáhnout i do běžného mobilu podporujícího funkci bluetooth. Přestože je poznávání krás a zajímavostí regionu prostřednictvím telefonu lákavou novinkou, klasické turistické brožurky, mapky a průvodci na stánku Lašské brány nechyběly.

Zejména na nejmladší návštěvníky čekalo na stánku překvapení v podobě zajímavé knížky.

„Další novinkou, kterou jsme v Brně představili, je publikace Tajemství Lašské brány. Tou čtenáře provází zvídavý skřítek Lašánek, s nímž poznávají region, odhalují různá tajemství a zároveň si hrají. Publikace je určena především dětem, nicméně důležité informace v ní naleznou i jejich rodiče,“ upřesnil Filip.

„Je velice dobré, že vůbec sdružení Lašská brána Beskyd vznikla. Svou činností oživují a upozorňují na tradice v daných oblastech, které se tak dostávají do povědomí lidí. Myslím, že nová aplikace pomůže řadě příznivců objevit nová zákoutí a krásy Beskyd,“ řekl lašský král Zdeňa Viluš I. alias Zdeněk Krulikovský.

Používání samotné aplikace je zdarma, zájemci si je mohou stáhnout na vybraných místech, kde obdrží také informace jak na to.