Beskydy totiž díky internetovému portálu www.gobeskydy.cz s videi pořízenými na akční kamery vypadají úplně jinak. Turisté i sportovci si tak mohou udělat přesnou představu, jak vypadá trasa konkrétního beskydského výletu.

„Na jaře jsme vyzvali čtyři páry, aby nám natáčely své beskydské výlety na akční GoPro kamery. Musím říci, že jsme byli obrovsky překvapeni, jaká skvělá díla se jim povedla. Celkem se páry vydaly na 22 výletů do různých koutů české a slovenské části Euroregionu Beskydy," uvedla Dagmar Valášková ze sdružení Region Beskydy. „Natočili spoustu atraktivních tras na kole, pěšky, některé úseky dokonce proběhli nebo projeli na in-line bruslích. Asi nejatraktivnější je však video jednoho páru, který zaznamenal tandemový let na paraglidu ze Skalky na Prašivou," dodala Dagmar Valášková.

Všechna videa byla zpracována a umístěna na speciální internetovou stránku www.gobeskydy.cz.

Od letošního léta tedy turisté nemusí hledat tipy na výlety v tištěných průvodcích. Stačí zajít na internet, spustit si video a během tří minut proletět jednu z dvaadvaceti tras. Videovýlety jsou umístěny na přehledné interaktivní mapě a označeny ikonkami podle toho, zda jsou vhodné například pro cyklisty nebo pro pěší turisty.

Do rozšíření internetových stránek www.gobeskydy.cz se přitom může zapojit úplně každý. Stačí vložit video prostřednictvím jednoduchého formuláře umístěném na těchto stránkách.

A co musí video splňovat? Zaznamenán musí být výlet v české nebo slovenské části Euroregionu Beskydy, délka videa musí být od dvou do tří minut a nesmí obsahovat vulgarity.

Video dále musí být uvedeno titulkem s popisem trasy, například Ostravice Lysá Hora, a natočený výlet musí být pěší, na kole, paraglidu, inline bruslích, na vodě nebo na koni. K podmínkám patří i to, že video nesmí obsahovat pasáže natočené autem nebo jinými motorizovanými prostředky.

Úplná pravidla pro vkládání videí a pravidla soutěže zájemci najdou právě na internetových stránkách www.gobeskydy.cz.