Cílem takového prodeje je zmenšit množství odpadu, které vzniká balením potravin do sáčků a jednorázových obalů. Další výhodou je i omezení plýtváním potravinami zákazník si odnese přesně tolik, kolik chce, a nemusí se spokojit s již naváženým množstvím. „Obchod jsme otevírali především s myšlenkou umožnit nákup bez obalu a přístup k českým potravinám lidem, kteří o to podobně jako my stojí. Neočekáváme žádné velké zisky, a proto se ani nebojíme přílišného nezdaru,“ říká zakladatelka obchodu Eliška Malaníková.

Ilustrační foto
Obce se chtějí propojit novou stezkou pro pěší a cyklisty

Prodejnu začala připravovat zhruba před dvěma měsíci, během kterých nenarazila na žádné překážky. „Samozřejmě shánění zboží pro tento způsob prodeje je komplikovanější, ale s tím jsme dopředu počítali,“ dodává Malaníková. Potraviny pocházející od malozemědělců z okolí jsou zde o něco dražší, avšak většina zboží je cenově srovnatelná, či dokonce nižší než v supermarketech, a to i přesto, že je nabízena v bio kvalitě.

Během první půlhodiny od otevření ho navštívilo několik zákazníků. Ačkoliv zatím podle Malaníkové nemají v nabídce vše, co by si přála, už tak je sortiment poměrně široký zákazníci si mohou vybrat z nabídky obilovin, luštěnin, ořechů a sušeného ovoce, kávy, čajů i ovocných pyré.

MICHAELA LEBEDÍKOVÁ

Cílem mobilních informátorů je oslovit i ty, kteří by si jinak cestu do informačního centra nenašli.
Beskydské informační centrum opět vyráží mezi turisty