Strážníci zvýší frekvenci kontrol ve vytipovaných lokalitách, týkat se to bude zejména podniků na rohu místeckého náměstí a u Národního domu. Zaměří se také na sídliště Slezská, Riviera a Těšínskou ulici. „Ve spolupráci s policií budou strážníci dohlížet na dodržování obecně veřejných vyhlášek, především na zákaz konzumace alkoholických nápojů. Řešit mohou i další protiprávní jevy výtržnictví, hlučnost nebo parkování vozidel taxi v místech, kde to dopravní značení neumožňuje. Přestupky budou řešeny v souladu se zákonem o přestupcích," naznačila mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Matějíková.

Například třiadvacetiletá Michaela Chýlková souhlasí s tím, aby úředníci ve spolupráci s policisty proti podnikům a diskotékám, které se podílejí na rušení nočního klidu, účinněji bojovali. „Vůbec se totiž nedivím lidem, kteří bydlí poblíž těchto zařízení. To se pravděpodobně moc o víkendech, kdy je vhodné si po náročném pracovním týdnu odpočinout, nevyspí. Pokud ani petice nepomáhají, přepadové akce jsou zcela namístě," zauvažovala v ulicích Frýdku-Místku Michaela Chýlková.

Častější kontroly

Podle vedení magistrátu se musí přijmout opatření, které nepřesunou potíže jen o kus dál.

„Provozní dobu můžeme omezit vyhláškou, ale chceme systémové řešení a větší spolupráci s majiteli podniků, kteří musí přijmout odpovědnost za to, co se děje v bezprostředním okolí budov, kde zábavu provozují," uvedl primátor Michal Pobucký.

Chystáme se je oficiálně oslovit, zmapovat veškeré skutečnosti jejich podnikání a zkusit se dohodnout," doplnil primátor.

Nařízení, které omezuje provozní dobu barů nebo hospod, nově funguje v centru Frýdlantu nad Ostravicí. Večer před dnem pracovního klidu můžou mít hostinské provozovny otevřeno do půlnoci, jindy zavírají nejpozději ve 23 hodin. Otevřít pak mohou nejdříve v šest ráno.

Vyplývá to z obecně závazné vyhlášky, která platí od pondělí. Podle starostky Heleny Pešatové stály za novým předpisem dlouholeté stížnosti obyvatel na rušení nočního klidu v nejlidnatějších částech města.