Změnit to chtějí lidé ze Spolku pro faunapark ve Frýdku-Místku. Ti nedávno jednali o možné spolupráci a dalším postupu se zástupci společnosti Slezan. Firma připravuje projekt na využití bývalého ředitelství společnosti, jehož součástí by měl být také faunapark.

Slezan poskytne místnosti pro zázemí spolku, kde se bude nacházet i rukodělná dílna. Prostory pronajme za symbolickou jednu korunu ročně, přispěje i na provoz. Spolek zařídí vyklizení a úpravy vlastními silami. „Zavázali jsme se také, že věnujeme pět tisíc korun na nákup krmiva pro zvířata žijící v parku na tuto zimní sezónu, o další podpoře budeme jednat po novém roce," upřesnil prokurista společnosti Slezan Jiří Karásek.

Aby přípravné práce pokročily, bude potřeba k pozemkům a stavbám připravit ucelený technický popis. „Náklady budeme financovat my, ale část výstupů v případě dohody poskytneme spolku, jedná se o podporu v řádu zhruba sto tisíc korun," poznamenal Jiří Karásek. Od příštího roku začne spolek sledovat příležitosti k získání peněz z evropských fondů, už nyní jedná s prvními možnými sponzory. Ke spolupráci chce přizvat i radnici.

„Budeme s městem diskutovat o jeho případném zapojení do projektu. Jedná se o pomoc při obnově parku, rostlin, chodníků a další práce technického rázu," vysvětlil Petr Dvořáček ze Spolku pro faunapark. Vedení města podporu při obnově faunaparku nevylučuje.

Sociální demokraté, kteří na magistrátu vládnou s hnutím ANO, před volbami slibovali, že vznik faunaparku podpoří.

„Proběhla také prvotní informativní schůzka s primátorem města, nicméně nic konkrétního prozatím dohodnuto nebylo," doplnil Jiří Karásek.