Jaromír Toman z Kaňovic se rozhodl, že nechá utratit starou a nemocnou kočku. Nelíbí se mu, že si musel vymyslet její jméno, navíc se mu nezdá částka, kterou zaplatil. Ředitel veterinární kliniky Petr Šlachta ale trvá na tom, že zápis do databáze byl nutný a že firmě po odečtení všech nákladů zůstala zanedbatelná částka.

„Když jsem přijel s kočkou na veterinu v Bruzovské ulici a vysvětlil důvod návštěvy, přítomná pracovnice po krátké vizuální kontrole souhlasila a začala vkládat do počítače mé údaje. Korunovala to dotazem na jméno kočky. Jelikož žádné jméno neměla, což jsem jí sdělil, řekla, že si musím nějaké vymyslet, protože to tam musí napsat," líčil 66letý Jaromír Toman.

„Na mou otázku, k čemu je to třeba, když kočka za deset minut nebude existovat, opět řekla to samé. Pak si připravila injekci a její kolegyně jí maximálně jeden a půl minuty pomáhala při aplikaci. Po chvíli, kdy kočka nejevila známky života, ji zkontrolovala stetoskopem. Celý akt trval 10 až 15 minut, včetně z mého hlediska zbytečného ukládání údajů do počítače, protože na účtence byly rovněž mé údaje," soudí muž z Kaňovic. Za „hlavní perličku" ale považuje toto: cena za celý zákrok činila 648 korun, z toho injekce 88 a utracení 560 korun.

„Má reakce nemohla být jiná, než že jsem pojmenoval cenu zlodějnou. Když jsem druhý den volal s dotazem, zda by mi mohla rozepsat, za co jsem platil 560 korun, bylo mi řečeno, že to nelze, protože je to taxa. Taky se mi snažila vysvětlit, že ona taxa je dána vybavením ordinace a podobně. Což považuji za naprosto zbytečnou výmluvu vzhledem k tomu, co jsem žádal," říká s tím, že se mu praktiky veteriny nelíbí. „A chci ji ujistit, že to byla má určitě poslední návštěva této ordinace."

Ředitel veterinární kliniky Petr Šlachta poskytl redakci obsáhlé vyjádření. Zmiňuje v něm, že před každým úkonem má majitel možnost seznámit se s cenou zákroku a posléze se rozhodnout, zda jej absolvuje. „Všechny ceny jsou účtovány dle ceníku, který je na požádání k nahlédnutí a který mimochodem již dva roky nebyl valorizován," uvedl a zdůraznil, že zákrok, který požadoval klient, může dle zákona provést jen absolvent vysoké školy s titulem MVDr.

Klinika postup hájí

„Zápis do databáze má personál povinnost provádět jednak ze zákona, jednak mimo jiné právě i kvůli takovýmto případům, jaký momentálně představuje pan Toman možná nechtěně se tak stal potvrzením, že tato praktika je zcela opodstatněná," soudí Petr Šlachta. Ke kalkulaci ceny provedl podrobný výpočet, z něhož mu vyšlo, že z 560 korun klinice nakonec připadlo zhruba 103 korun. „Úmyslně je započítána celá hodina, neboť si neuvědomuji, že by mi jakýkoli jiný vysokoškolsky vzdělaný člověk s titulem Dr. účtoval minuty například právník," uvedl.

„Dále si dovoluji podotknout, že prostory, ve kterých se nacházíme, jsou vytápěny, osvíceny a kupříkladu zaměstnancům platíme mzdy, i když jsou na dovolené a firmě nezajišťují žádný příjem. Podle zákona platíme zaměstnancům například i preventivní prohlídky, což v naší firmě představuje pro zajímavost zhruba pět tisíc korun ročně. Provozovnu jsme postavili z našich finančních prostředků, a přesto nyní platíme asi devět tisíc korun ročně coby daň z nemovitosti státu. Takže když z částky 103 korun odečteme ještě 20 korun na ostatní náklady, jako je jehla, stříkačka, desinfekce, IT služby, praní prádla, služby účetní, odvoz odpadů a tak dále, pak výsledná částka 83 korun za utracení zvířete je suma, která zůstala firmě z částky 560 korun," spočítal Petr Šlachta.

Skutečná cena zákroku je přitom asi 467 korun, neboť při dvacetiprocentní DPH tvoří tato daň více než 93 korun. Ředitel veterinární kliniky říká, že „daňové zátěže" netvoří, a „stěžovatel by si to měl uvědomit".

„Jestliže bohužel daňové záležitosti nezná či obchází, pak to není naše chyba. Pravděpodobně by chtěl zaplatit jen těch 83 korun, ale to by musel žít v jiné době a v jiné společnosti v té by zase třeba nemohl posílat děti zdarma do školy, neměl by zdarma špičkovou lékařskou péči, pravidelný měsíčně vyplácený starobní důchod a například i příjezd záchranných služeb na zavolání. Nicméně určitě by si mohl postěžovat, stejně jako dnes," uvedl Petr Šlachta na adresu muže z Kaňovic.

Míní, že kdyby Jaromír Toman věděl, kolik stojí na humánní klinice vyšetření pacienta u lékaře s atestací a sestrou, intravenózní injekce a odeslání k odbornému vyšetření zdravotní pojišťovnu, zřejmě by se na celou věc díval jinak. „Možná by se stěžovatel divil, kdyby měl tuto sumu platit sám,"

Jaromíra Tomana ovšem vyjádření ředitele neuspokojilo.

„To je pitomá výmluva," prohlásil k výpočtu, že firmě zbyla necelá stokoruna. „Mně je to jedno, já už to zaplatil, ale chci upozornit ostatní," pravil muž z Kaňovic. Na zbylou část odpovědi reagoval tvrzením, že je to „pitomost".

„To jsou věci, které slyšíme denně od vlády a od poslanců. A nejen od nich," prohlásil. „Takovou odpověď si mohl nechat," prohlásil Jaromír Toman, kterému se stále nelíbí, že za utracení staré a nemocné kočky musel zaplatit 648 korun.

POKUD VÁS COKOLIV ZAJÍMÁ V SOUVISLOSTI S DĚNÍM V REGIONU, NAPIŠTE NÁM SVŮJ DOTAZ. RÁDI SE ZEPTÁME ODBORNÍKŮ A ZODPOVĚDNÝCH OSOB ZA VÁS.

Své dotazy nám můžete do redakce doručit prostřednictvím formuláře v horní části webových stránek, naší stránky na Facebooku nebo zasílat na redakční e-mail tomas.machalek@denik.cz.