Krytý aquapark na Olešné oslaví výročí
Krytý aquapark na Olešné bude o víkendu centrem narozeninových oslav. Areál totiž slaví deset let od otevření. Sobota a neděle bude ve znamení her a vodních radovánek. Všechny děti se mohou těšit na malé překvapení a na maskota aquaparku Spoxe, který se postará o jejich zábavu a se kterým se budou moci vyfotit. Odrostlejší a dospělí se budou moci zapojit do aqua aerobiku, vyzkoušet saunové ceremoniály a večer si zaplavat při svíčkách. V sobotu a neděli bude také platit desetiprocentní sleva na všechny typy vstupného.

Ondrášek má výroční koncert
Dětský folklorní soubor Ondrášek z Frýdku-Místku oslaví svou patnáctiletou existenci koncerty s názvem Věčné návraty. Představení se budou konat v sobotu od 15 a 18 hodin v prostorách Nové scény Vlast ve Frýdku-Místku.

Sokolík láká na dvoudenní festival
Divadelní společnost PROZATIM pro Spolek přátel F-M připravuje jubilejní 10. ročník divadelně-hudebního festivalu Čerstvě na prkýnku. Dvoudenní akce se bude konat v pátek a sobotu vždy po 17. hodině v divadélku Sokolík ve Frýdku-Místku. Páteční program nabídne Simba Hula Vatu – bubenické západoafrické rytmy v evropském podání, D.B.S. – Divadlo Bez Střechy z Ostravy, Korajunglejazz z Brna – západoafrická harfa kora spolu s kytarou, D.N.A. – Divadlo Nadšených Amatérů z Frýdku-Místku zahraje hru Pravda o zkáze Titaniku. Nakonec vystoupí hudebník David Stypka. V sobotu se představí Divadelní společnost PROZATIM z Frýdku-Místku, Monty z Brna, Okýbachi z Frýdku-Místku, Enthemor a písničkář René Souček. Jednodenní vstupné vyjde na sto, dvoudenní na 150 korun. Vstupenky si lze zakoupit přímo v restauraci Sokolík.

Slezanský park se otevře lidem
Brány bývalého faunaparku se o víkendu opět otevřou. V neděli se tam totiž uskuteční akce s názvem Zimní putování faunaparkem s dílničkou a přednáškou o historii. Lidé si místo v areálu ředitelství Slezanu prohlédnou a pomohou vyrobit krmicí ozdoby pro ptáky a veverky. Akce začíná v 15 hodin a nabídne také přednášku odborníka – účast totiž přislíbil historik Petr Juřák z Muzea Beskyd Frýdek-Místek, který posluchače seznámí s minulostí faunaparku. Přednáška začne v 15.30 hodin. Návštěvníci se mohou těšit také na večerní nasvícení zooparku, na závěr akce se možná dočkají malého překvapení. Na zahřátí si mohou dát svařák, kávu nebo čaj. Podle organizátorů se návštěvníci mají teple obléct a přinést si krmení pro ptáky a veverky, tedy semínka a jablka.

V OKOLÍ FRÝDKU-MÍSTKU
V Nošovicích chystají vánoční jarmark
Vesnický vánoční jarmark se uskuteční v sobotu od 13 do 17 hodin v sále restaurace Radegastův šenk v Nošovicích. Lidé si budou moci nejen prohlédnout, ale také zakoupit adventní věnce a ručně vyráběné vánoční ozdoby, teplé pletené šály, čepice, ponožky, domácí mýdla a svíčky. Pořadatelé slibují i domácí uzenářské výrobky a bohaté občerstvení. Součástí jarmarku bude opět soutěž o nejchutněji upravený bůček. Ženy budou soutěžit o nejchutnější doma pečený chléb. Akci obohatí i lampionový průvod, který vyjde v 16.30 hodin ze hřiště za školou. Zájemci by si měli s sebou vzít světýlka, lampiony, lucerničky a blikačky. O závěrečnou tečku se o hodinu později postará slavnostní rozsvícení vánočního stromu před obecním domem. Na nádvoří Radegastova šenku pak bude zapálena vatra, u které bude podáváno občerstvení – teplý čaj, grog a svařák s opékaným párkem na ohni.

Andělské Vánoce v Komorní Lhotce
Vánoční výstavu s názvem Andělské Vánoce připravují na první adventní víkend v Komorní Lhotce. Dvoudenní akce v sále kulturního domu nabídne prodej a ukázku tvorby vánočního a adventního zboží, například svíček, chybět nebudou vánoční oplatky a trubičky, perníčky, adventní svícny a další. V sobotu akce potrvá od 10 do 18 hodin, o den později od 10 do 16.30 hodin. V neděli se uskuteční prodej malovaných baněk, děti budou moci napsat dopis Ježíškovi. V sobotu výstavu zahájí vystoupení školáků a dětí z mateřské školy v Komorní Lhotce.

FRÝDLANTSKO
Zahrádkáři při tradiční vánoční výstavě ukážou také betlémy
Tradiční vánoční výstava se i letos bude konat v Domě zahrádkářů ve Frýdlantu nad Ostravicí. Areál bude pro veřejnost otevřen v sobotu a neděli od 9 do 18 hodin. „Prodávat se budou nejen adventní vazby, různé druhy keramiky, vánočních svíček a ozdob, ale i cukroví. Vystaveno bude více než dvacet betlémů. Návštěvníci navíc načerpají spoustu námětů, aby si mohli doma připravit pokojné svátky. Samozřejmě nebude chybět ani bohaté občerstvení," lákal šéf frýdlantských zahrádkářů Jiří Saniter.

Na hradě Hukvaldy se koná pouť
V neděli se bude konat tradiční Ondřejská pouť na hradě Hukvaldy. Hrad bude otevřen od 8 do 15 hodin, vstup do hradu v tento den je zdarma. V kapli sv. Ondřeje bude sloužena mše sv. se začátkem v 9 hodin, bohoslužbu i celé dopoledne bude doprovázet dechová hudba z Fryčovic. K občerstvení jsou připraveny párky s křenem, vařonka, vařené víno, medovina, grilované klobásy a jiné dobroty.

TŘINECKO
Den pro dětskou knihu bude v Třinci
Tradiční akce pro celou rodinu s názvem Den pro dětskou knihu se koná v sobotu v třinecké knihovně. Hlavní program začne v 10 hodin tvořivými dílnami, kde si děti budou moci vyrobit postavu pro loutkové divadlo. Ve 14 hodin bude Zdeněk Karlík číst ze své knihy Poddan a Čmuchal, od 15 hodin pak v rámci Listování přijde na řadu divadelní vystoupení Kluk, co se koupal s piraňami. Po dobu konání akce nebude chybět ani doprovodný program.
V Bystřici bude dětský bazar

Dětský bazar se uskuteční v sobotu od 9.30 do 15 hodin ve vestibulu české ZŠ v Bystřici. Návštěvníci se můžou těšit na vše potřebné pro malé i velké děti – nebudou chybět originální hračky, čepice a bižuterie.