„Na kole jezdím často a ráda, hlavně sama. Skvělá cyklotrasa je například na Ondřejníku. Taky jezdívám do Jistebníku přes Brušperk. Doporučit můžu i výlet na kopec Maralák pod Pustevnami. Tam jezdím přes Tichou a Trojanovice," prozradila Alena Laníková, která na výlety vyráží z Kozlovic. To Šimon Bartek z Frýdku-Místku jezdí na bicyklu hlavně po městě.

„Kolo používám jako praktický dopravní prostředek, když se někam potřebuju dostat. Rád si ale zajedu i na cyklostezku kolem Olešné," poznamenal.

Deník včera oslovil rovněž Kamilu Smolkovou, která žije ve Sviadnově. „Na cyklovýlety jezdíváme s rodinou nejčastěji podél Ostravice, někdy dojedeme až do Beskyd. Jinak mám ráda cyklostezky ve Frýdku-Místku, dobře se po nich jezdí," prohlásila žena. Kolo jako dopravní prostředek využívá pravidelně i Antonín Kamenišťák z Frýdku- -Místku.

„Na kole jezdím hlavně do práce. Cestou tam to beru nejrychlejší cestou po hlavní silnici, zpět do Místku jezdívám přes Sviadnov. Jinak na cyklovýlety nemám moc čas, jen výjimečně třeba na Hukvaldy po cyklotrase 6006," konstatoval.

Krásy regionu během cyklovýletů poznává třináctiletá Tereza Zajvarová. „S rodinou na kole občas jezdíme na výlety hlavně na Bašku a na Olešnou. Občas si taky zajedeme k babičce do Palkovic," naznačila dívka s tím, že na delší trasy si zatím netroufá.

Řada cyklistů se najde rovněž v Paskově. „Po cyklostezce projíždím často," potvrdila Jaroslava Fridrišová, která si pochvaluje nově vybudované odpočinkové místo s pitnou vodou, které vzniklo nedávno na okraji Paskova.

Kolo jako dopravní prostředek je čím dál populárnější na Třinecku a Jablunkovsku. Jen v hutnickém městě je 7,5 kilometru cyklostezek. „Pokud jde o cykloturistiku, nejvíce využívaná je páteřní nadregionální trasa číslo 10 z Bukovce do Chotěbuze podél řeky Olše, která vede přes území Třince. Samozřejmě po ní jezdí i přespolní," odhadl Leszek Gryga, referent odboru dopravy a cyklokoordinátor města Třince.

Přes Třinec vede sedm cyklotras

Dodal, že samotní třinečtí cyklisté využívají zejména výpadovky v Tyře a Oldřichovicích. Území města Třince protíná hned sedm cyklotras, a to všemi směry. „Ve schváleném generelu cyklistické dopravy jsou navržené nové, hlavně městské cyklotrasy, které by mělo město realizovat," konstatoval Gryga.

Jana Opočenská