Váznou také přípravy na vybudování mimoúrovňové křižovatky v Nošovicích, která zlepší dopravní obslužnost u tamní průmyslové zóny.

Krajský úřad zrušil v prosinci 2014 na základě odvolání dvou ekologických spolků a sedmi lidí územní rozhodnutí, které v říjnu 2013 vydal stavební úřad v Dobré. Stavba podle krajského úřadu nesplňovala řadu veřejných zájmů, chyběly také důležité odborné studie a stanoviska. Podle Dětí Země se stav územního řízení tehdy dostal po pěti letech průběhu zpátky na začátek.

VÝSTAVBU TÍŽÍ SPORY

Celá záležitost se tak začala projednávat znovu. Stavební úřad ve Frýdku-Místku na počátku května prodloužil Ředitelství silnic a dálnic lhůtu, ve které má možnost upravit žádost o vydání územního rozhodnutí o umístění stavby, do konce června. „Aktualizace podkladů pro územní řízení je dokončena," řekla tento týden Deníku mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

K výstavbě mimoúrovňové křižovatky se stát zavázal před deseti lety. Byla tehdy součástí pobídek pro investora. Jenže navzdory slibům se stavět nezačalo a kamiony z průmyslové zóny stále komplikují dopravu na okraji Dobré a Nošovic. Přetížená je hlavně křižovatka nad Dobrou u čerpací stanice.

Jedním z problémů chystané dopravní stavby za předpokládaných 291 milionů korun v Nošovicích bylo, že ve zhruba dvoukilometrové vzdálenosti stojí mimoúrovňová křižovatka v Dobré.

Ekologická sdružení navíc předtím vznesla požadavky na nový biokoridor, o vydání stavebního povolení stále není jasno.

Dálnice D48 má v budoucnu mezi křižovatkou s dálnicí D1 u Bělotína a Českým Těšínem nahradit stávající silnici I/48. Úseky s dálničními parametry dosud byly postaveny jen na části této trasy.

V Rychalticích, kde se současná dálnice D48 při cestě z Frýdku-Místku mění v silnici první třídy, si řidiči zvykli, že na zhruba dvousetmetrovém úseku je provoz kvůli nedokončené silnici převeden do protisměru. Motoristé tam musejí zpomalit.

Na vině byly problémy s výkupem pozemků soudní spory se dořešily až loni v srpnu, to už ale platila novela zákona o vlivu staveb na životní prostředí.

„Na chybějícím úseku v současné době nadále probíhá posuzování ze strany Ministerstva životního prostředí. Řízení tedy ještě není dokončeno," konstatovala Nina Ledvinová z Ředitelství silnic a dálnic. Řidiči si tak na plynulejší provoz v Rychalticích ještě počkají.