Znalecký posudek byl vypracován poté, co loni v létě německý společník projevil o odkoupení městského podílu zájem.

Nyní se ale situace zcela obrátila zahraniční společník zhodnotil stav, který momentálně na poli odpadového hospodářství v tuzemsku panuje, a svůj podíl chce hutnickému městu odprodat.

Hodnotu celé firmy k loňskému 31. prosinci znalec spočítal na 114 milionů korun.

Podle radnice se případné vlastnické změny Třinečanů nijak nedotknou.

„Firma jede, firma funguje. Nejdůležitější je, že občané mají službu zajištěnou. Smlouvy jsou podepsány a o ceně za odpad stejně rozhoduje zastupitelstvo. Cena je 500 korun za rok, tak to i zůstane. Teď jde ale o to, abychom se vzájemně domluvili. Jde o vyřešení obchodních podílů v souladu s platnou legislativou. To je cíl vedení," shrnula třinecká starostka Věra Palkovská.

Připomněla, že obchodní podíl 50 na 50 je dlouhodobě těžkopádný a složitý. „Druhý společník se chce stále rozvíjet, chce rostoucí zisk, což je naprosto logické. Kdežto město chce zajistit veřejnou službu pro občany, která je cenově dostupná. A tady se občas absolutně nemůžeme sejít," vysvětlila třinecká starostka s tím, že konkrétních příkladů je mnoho. Šlo třeba o třídírnu v Konské, kterou chtěla vybudovat jen jedna ze stran.

Firma, která byla založena v roce 1996, zpočátku zajišťovala služby jen pro Třinec. Nyní z celkového počtu činností, které Nehlsen provádí, připadá na město jen 27 procent. „To je zásadní rozdíl," upozornila Palkovská s tím, že od doby založení firmy se změnila i legislativa. Také v Třinci už nyní musí na činnosti, které městská firma dlouhodobě provádí, vyhlašovat výběrová řízení, což vzniklou situaci neulehčuje. Jde o správu a údržbu pohřebišť, o zimní údržbu a tak dále.

Německý společník oznámil změnu postoje na únorové valné hromadě. „Sdělil, že když zhodnotil celou situaci na trhu odpadového hospodářství v České republice, kde dochází k tvrdému konkurenčnímu boji, přehodnotil svůj postoj a nechce už podíl města koupit, ale svůj podíl chce prodat," konstatovala Věra Palkovská.

Podle znaleckého posudku měl podíl města na přelomu roku hodnotu 57 milionů korun. Německý společník dal Třinci dvě nabídky: první zněla na 74 milionů, druhá na 59,5 milionu korun. „Obě byly vyšší, než je cena dle znaleckého posudku, a je proto logické, že město na takové nabídky nemůže přistoupit. V současné době očekáváme další nabídku ze strany německého společníka. A tím, kdo nakonec rozhodne, budou zastupitelé," řekla Palkovská. Zastupitelé už souhlasili s postupem, že město nabídku očekává do 15. března. V opačném případě může město svůj podíl nabídnout někomu jinému.

„Zaprvé je třeba si uvědomit, že cena je v čase proměnlivá. Budeme zohledňovat cenu dle posudku, ale i rizika. Město se musí chovat jako dobrý hospodář, očekáváme proto nabídku na mnohem nižší cenu. A je důležité, aby se celá situace vyřešila co nejrychleji. Je to důležité i pro firmu," míní starostka Třince.