„Od ledna do června darovalo v třinecké nemocnici krev 1895 lidí, z toho 1386 mužů a 509 žen. V nemocnici ve Frýdku-Místku to bylo celkem 1332 dárců, z toho 1101 mužů a 231 žen," sdělila mluvčí obou nemocnic Jolana Filipová.

Obě nemocnice však nové dárce vítají. „Zájem máme zejména o nové mladé dárce, protože dárcovská základna postupně stárne a ve vyšším věku přibývají nemoci, které neumožňují dále krev darovat. Přivítali bychom také dárce plazmy," dodala mluvčí Filipová s tím, že plazma se odebírá pouze v třinecké nemocnici.

Muži mohou darovat krev každé tři měsíce, maximálně však pětkrát do roka. U žen je to co čtyři měsíce a maximálně čtyřikrát za rok. „Krev daruji pravidelně. Pracuji u policie, a když vidím zraněné, uvědomuji si, že je to potřeba," uvedla Libuše Branná z Třince.

VÝHODY? DÁRCI MAJÍ TAKÉ ÚLEVY NA DANÍCH

Dárcovství s sebou nese i několik výhod. Za každý odběr je počítána úleva na daních ve výši dva tisíce korun. Dále je to paragraf na den odběru a v neposlední řadě pravidelné vyšetření krevního obrazu, virových markerů (hepatitida, HIV, syfilis), krevního tlaku a moči. „Dárce se také dozví svou krevní skupinu," přidala k výčtu výhod Filipová.

Vyřazeni jsou diabetici a alergici. Aby člověk mohl darovat krev, musí splňovat několik kritérií. Mezi ta hlavní patří minimální věk 18 let, hmotnost alespoň 50 kilogramů a dobrý zdravotní stav. Trvale vyřazeni z dárcovství jsou lidé, kteří prodělali žloutenku typu B a C, nádorová onemocnění nebo jsou HIV pozitivní. Vyloučeni jsou také trvale se léčící alergici, diabetici léčeni inzulínem, lidé s chronickým onemocněním srdce a cév, krve, ledvin, zažívacího traktu či dýchacích cest nebo osoby, které kumulativně strávily dvanáct a více měsíců ve Velké Británii a Francii mezi léty 1980 až 1996.

Před odběrem by lidé měli dodržovat dietu, nekonzumovat tučná jídla, masné výrobky nebo čokoládu a vyhnout se alkoholu. Po něm by měli odpočívat. „V den odběru by se dárci měli šetřit, hodně pít a omezit fyzickou zátěž, jako je například sport nebo těžká manuální práce," poradila mluvčí Filipová.

NIKOL SIKOROVÁ