Soukromá firma chce v areálu zemědělské společnosti Agricoop vyrábět dastit. Počítá s provozovnou na úpravu elektrárenského popílku o kapacitě zhruba 20 tisíc tun ročně. Krajský úřad v září dospěl k tomu, že firma musí dokumentaci dopracovat a že záměr bude dále posuzován v celém rozsahu zákona. Proces EIA skončí vydáním závazného stanoviska. A je na investorovi, kdy dopracovanou dokumentaci předloží.

„Investor má i nadále zájem pokračovat v přípravě záměru tak, jak je uveden," řekl Deníku Luboš Štancl, zpracovatel oznámení záměru. „Nyní jsme ve fázi ukončeného zjišťovacího řízení, kde bylo konstatováno, že záměr bude posuzován v plném rozsahu, a aktuálně dopracováváme dokumentaci tak, aby mohla být předložena na úřad," potvrdil Luboš Štancl. „S ohledem na termíny, které vyplývají ze zákona, lze říci, že letos záměr realizován nebude," poznamenal.

„To, zda jsou obavy opodstatněné, bude jasné až na konci celého procesu EIA. Nicméně v této fázi lze říci s ohledem na to, že veškeré státní dozorující orgány se záměrem souhlasí a nepožadují plné posuzování, že tyto obavy jsou neadekvátní," tvrdí Štancl.

Místní to vidí jinak petici proti záměru podepsalo 256 lidí z Oldřichovic a Nebor. Podle šéfa oldřichovického osadního výboru Mariana Plucnara ví zástupci investora od jara, že lidé hovoří o tom, že bydlení je už při současném zatížení značně problematické. Lokalitu trápí prašnost, zápach a hluk. „Povolen je nyní také kravín pro 600 dojnic. O to větší překvapení bylo, že se má prakticky ve stejné lokalitě zpracovávat elektrárenský popílek. Přečetl jsem si jednu velmi zajímavou studii, která se zabývá složením elektrárenského popílku, a zase taková legrace to není," říká Plucnar. „Jakýkoliv další znečišťovatel pouze zhorší současnou situaci," varuje.