Končí první vyučovací hodina, děti novým učitelům nadšeně tleskají. „Moc se mi hodina líbila, vyvolávali mě, byli hodní. Dělali jsme taky na interaktivní tabuli. Je to lepší než s paní učitelkou, protože nedostáváme známky," vykládá desetiletý Tomáš Valošek. Žáci devátých tříd každoročně vyučují téměř celou školu v den učitelů, který se v tuzemsku slaví 28. března. Toho dne se totiž narodil Jan Ámos Komenský.

Žáci v týdnu volili Ámose školy

„Deváťáci vyučují ve třídách po dvojicích a trojicích. Už měsíc předem vypracovala paní učitelka rozpis, žáci přesně vědí, co budou učit a do které třídy mají jít. Ve spolupráci s učitelem si museli připravit učivo," říká zástupce ředitele 6. ZŠ Jaroslav Hrabec. Žáci devátých tříd mívají o přestávkách dozory na chodbách, na závěr speciálního dne navíc připravují program pro své mladší spolužáky.

Třeba čtrnáctiletý Jakub Smilowski, který se vžil do role učitele, se nevyhnul mírné nervozitě. „Jinak se mi akce líbí. Děti se hlásí, jsou aktivní. Čeká mě informatika u páťáků, jsem zvědavý, jak to dopadne. Budu učit taky prvouku ve druhé třídě, nejtěžší ale bude zeměpis u sedmáků," popisuje deváťák.

Noví kantoři to nemají jednoduché. „Máme se podepsat? A co když něco nebudeme vědět? A můžeme psát tužkou?" vyptávají se jich malí žáci. Chce to mít nejenom dobré znalosti, ale také velkou trpělivost. „Až na pár výjimek se deváťáci na učení těší. Připravují se zodpovědně. Aspoň vidí, že to není žádný med," tvrdí Jaroslav Hrabec.

Žáci všech tříd navíc v týdnu hlasovali o Ámose školy. Zvolili nejsympatičtějšího, nejspravedlivějšího či nejvtipnějšího učitele. V místecké škole se žáci ani pedagogové ti noví ani obvyklí zkrátka v minulých dnech nenudili.