Redakci to potvrdila třinecká starostka Věra Palkovská s tím, že původně se měl zahajovat pouze úsek z Oldřichovic do Bystřice, ale v posledních dnech se podařilo podepsat smlouvu i na stavbu přeložky v trase Nebory Oldřichovice. „Nikdo se neodvolal, tudíž zahajujeme oba úseky najednou. Což je úžasná zpráva," uvedla Věra Palkovská a dodala, že se stavbou se proto logicky začne v oldřichovické lokalitě.

Úterní zahájení si nenechá ujít třeba šéf osadního výboru v Neborech Adolf Bolek. „Jak mi to zní? Velice dobře, velice příznivě. Jsem nadšený. Seznamuji s tím všechny, které potkávám, říkám jim, že teď už můžou skákat do vzduchu," vtipkoval Adolf Bolek. Na druhé straně tuší, že osadu během stavebních prací nečeká jednoduché období. „To, že budou problémy, to je jasné. Místní komunikace dostanou zabrat, bude prach, hluk, ale marné musíme to snést, nedá se nic dělat," prohlásil předseda osadního výboru v Neborech.

Připomněl požadavek na to, aby byla už na začátku určena osoba, která bude „operativně řešit" případné problémy. Věra Palkovská naznačila, že už je v kontaktu se zástupci sdružení. „Každý z obou úseků staví někdo jiný. Setkala jsem se s jejich zástupci, jsou už dohodnuta i jména. Tito ,styční důstojníci´ budou představeni na veřejném setkání, které svolám do konce srpna," řekla Deníku.

Hotovo v roce 2018?

Takzvaný obchvat Třince snese označení stavba století. „Papírově" se akce připravovala osm let, její stavební část bude kratší. Bystřický úsek měří 6,24 kilometru, neborovský pak 4,86 kilometru. Podle aktualizovaných materiálů ŘSD mají být zprovozněny v únoru a březnu 2018. „S těmi termíny bych ale byla opatrná," komentovala to Věra Palkovská. To Adolf Bolek neskrýval překvapení. „Je to moc. Já jsem předpokládal a hovořilo se o tom že to bude rok 2016. V úterý tam ale bude ministr a já se ho na to zeptám," prohlásil Bolek.