Na kandidátních listinách na Frýdecko-Místecku mají stále větší zastoupení ženy. Zatímco před dvaceti lety je doslova převálcovali muži, kterých bylo na kandidátkách tři a půlkrát více, postupně se rozdíl smazává. V letošních komunálních volbách kandiduje 1 458 žen, tvoří tak skoro třetinu všech kandidátů. Dohromady ve všech obcích a městech okresu usiluje o kandidátský post přes čtyři tisíce šest set lidí.

Volební účast se postupně zvyšuje

A stejně jako počet kandidátů postupně roste i volební účast. Sice nikterak dramaticky, přesto ale od roku 1998 chodí ke komunálním volbám v okrese stále více lidí. Třeba před čtyřmi lety dorazilo k volebním urnám 48,59 procenta oprávněných voličů, což odpovídalo celorepublikovému průměru. V Moravskoslezském kraji se větší volební účastí mohl pyšnit pouze okres Opava.

Největší zájem o volby byl v Horní Lomné, kde se komunálních voleb zúčastnily více než tři čtvrtiny oprávněných voličů. Volební účastí nad sedmdesát procent se mohli pochlubit také v Žabni, Hrčavě, Malenovicích, Smilovicích a ve Starých Hamrech.

Nejmenší volební účast hlásila jako obvykle dvě největší města v okrese, tedy Frýdek-Místek a Třinec. I tam ale dorazilo k urnám procentuálně více voličů než v roce 2006.

Nejvíce kandidují čtyřicátníci

Tradičně nejpočetnější skupinou v nadcházejících volbách jsou kandidáti, kterým je mezi čtyřiceti a padesáti lety. Třeba ve Stříteži však přesahuje věkový průměr kandidáta třiapadesát let, nad padesát je v průměru i kandidátům v Pržně, Řepištích, Soběšovicích a Staříči. Naopak nejmladší kandidáty do zastupitelstva najdou lidé v Pazderně, Žermanicích a Řece.

Kandidovat lze i o samotě

Okres Ve volbách do zastupitelstev obcí není nouze o kuriózní situace. Zatímco v takřka šedesátitisícovém Frýdku-Místku evidují úřady v komunálních volbách jedenáct kandidátních listin, v Kaňovicích jich je pouze o dvě méně. Na každé z nich však voliči najdou jen jedno jméno.

Každý kandidát jde totiž do voleb sám za sebe. Obdobnou situaci zažila víska, ve které žije zhruba tři sta obyvatel, i před čtyřmi lety. Z devíti kandidátů jich po volbách usedne v zastupitelstvu obce sedm.

V Bocanovicích jdou do voleb kromě ČSSD a Sdružení nezávislých kandidátů pro obec Bocanovice také tři samostatní kandidáti. Podobný případ nastane také ve Starých Hamrech. 

Sedm míst v zastupitelstvu, sedm kandidátů. Stává se toJedna obec, jedna kandidátní listina. V nejmenších obcích s několika desítkami či stovkami obyvatel se stává, že v komunálních volbách nemají voliči zrovna široký výběr.
V blížících se volbách mají jedinou kandidátní listinu třeba v Lhotce, Řece či Žermanicích. Ani to ale nemusí znamenat, že by tamní volby do zastupitelstev byly pouze formální. Počet kandidátů na kandidátce je sice obvykle omezen budoucím počtem členů zastupitelstva obce, výjimku však tvoří obce, kde počet členů zastupitelstva je sedm a méně. V tom případě počet kandidátů může být zvýšen o třetinu a současně zaokrouhlen dolů. V praxi to znamená, že v obci, která bude mít v příštím volebním období sedm zastupitelů, může být na kandidátce až devět kandidátů. A to je třeba příklad Lhotky.
To v Žermanicích je situace odlišná. Počet členů zastupitelstva tam stanovili na sedm, a na kandidátní listině je přesně tolik jmen. I tak ale voliči mohou využít svých „preferenčních hlasů". 

Koho volit? Názvy subjektů se někdy liší jen v detailech

Až půjdou lidé v Bílé ke komunálním volbám, budou vybírat z kandidátů čtyř subjektů. Všechna hnutí se ale jmenují podobně Bílá občanům, Bílá 2014, Bílá 20142018 a Naše Bílá 20142018.

Nic takového ostatně zákon nezakazuje, voličům však mohou jednotlivá politická hnutí splývat dohromady. A podobné příklady by se daly najít i v dalších obcích v regionu.

Kandidátní listiny
v Malenovicích
1 Malenovice pro všechny spoluobčany
2 Malenovice občanům
3 Za Malenovice krásnější
4 Hasiči Malenovice
5 Malenovice sobě

Třeba v Hnojníku bude kandidovat kromě jiných také Sdružení nezávislých kandidátů Hnojničané, Sdružení nezávislých kandidátů obce Hnojník, Pro občany Hnojníka, Volba pro Hnojník a také Za náš Hnojník.

Taktika začlenění názvu obce do jména kandidujícího subjektu je populární skoro všude. V obci Dobrá tak učinily čtyři z osmi kandidujících subjektů, v Písku budou muset lidé rozlišovat mezi subjekty s názvy Písecká jednota a Za Písek společně.

A ve Vyšních Lhotách jdou do voleb také hnutí jako Pro občany, Pro obec či Za fungující obec.

V obci Vělopolí je navýsost pravděpodobné, že ve volbách do zastupitelstva uspějí nezávislí kandidáti. V komunálních volbách totiž kandidují tři subjekty; Sdružení nezávislých kandidátů Živé Vělopolí, Sdružení nezávislých kandidátů 1 a Sdružení nezávislých kandidátů 2.

Podobný název mají také dva ze čtyř subjektů, které kandidují v Pržně, splete si je ale nejspíš jen málokdo. O hlasy voličů tam bude soupeřit Sdružení nezávislých kandidátů dolního konce obce Pržna a Sdružení nezávislých kandidátů horního konce obce Pržna.

Nejvíce lidí v okrese kandiduje za ČSSD

Nejvíce kandidátů v okrese vysílá do boje o zastupitelská křesla ČSSD. Na kandidátkách sociálních demokratů najdou voliči 593 kandidátů, v závěsu je KDU-ČSL, KSČM a ODS. Zdaleka ne všichni uchazeči o post zastupitele však jsou členy politického subjektu, za který kandidují. I při pohledu na politickou příslušnost však početně vede ČSSD, na dalších místech je KSČM, KDU-ČSL a ODS. Bez politické příslušnosti je v okrese přes osmasedmdesát procent kandidátů, tedy zhruba 3 600 lidí.

VOLBY V ČÍSLECH

460proti komunálním volbám v roce 2010 se věk uchazečů o zastupitelský post zvýšil, mladých kandidátů totiž ubylo. Průměrnému kandidátovi je šestačtyřicet let, muži jsou o málo starší než ženy. Ze všech obcí a měst v okrese jsou jednoznačně nejmladší kandidáti do zastupitelstva v Pazderně, kterým je průměrně třiatřicet let.
4 617V jednasedmdesáti obcích a městech okresu Frýdek-Místek kandiduje v komunálních volbách dohromady 4 617 lidí. Nejvíce uchazečů o post zastupitele je ve Frýdku-Místku, ve kterém zároveň kandiduje největší počet stran a hnutí jedenáct.88Velký zájem o komunální volby je v Hnojníku. V obci, ve které žije patnáct set obyvatel, chce do zastupitelstva osmaosmdesát lidí. V Hnojníku tak bude ve volbách kandidovat každý sedmnáctý obyvatel obce. Celookresní průměr je mnohem horší, kandiduje každý šestačtyřicátý obyvatel.