Ani nepříznivé počasí neodradilo soutěžící děti podat co nejlepší výkony v jednotlivých disciplínách, kterých bylo hned několik. „Sice vydatně pršelo, ale akci jsme rušit nechtěli. Škola má výborné zázemí, vše jsme tak přesunuli do místní tělocvičny," řekla hlavní organizátorka OVOVu Karin Walachová. Ta pak se svou partou asistentek poctivě stopovala a počítala výkony hlavních aktérů závodu. Žáci z Jablunkovska se postupně posouvali po jednotlivých stanovištích. Ať už šlo třeba o trojskok stylem, jemuž se v atletické hantýrce neřekne jinak než žabák, hod dvoukilovým medicinbalem vzad, přeskoky přes švihadlo anebo třeba klikování na čas. Celkem se tedy bojovalo v pěti atletických disciplínách (běh a plavání počasí zrušilo," pozn. red.). Petr Gawlas měl pro Jablunkov jenom slova chvály.

Akci hodnotím pouze kladně. Ty děti, které dnes závodily, tak podávaly hezké výsledky," řekl.

Dříve frčel Odznak zdatnosti

Samozřejmě také Petr Gawlas se neubránil vzpomínkám na dobu, kdy i on sám byl ve věku dětí, které se ve čtvrtek zapojily do jablunkovského OVOVu. „My jsme tehdy měli podobné závody, které se nazývaly Odznakem zdatnosti. Ne všechno bylo v minulém režimu špatné. Tyhle branné závody měly co do sebe. I proto jsem rád, že Robert Změlík s Romanem Ševelem založily tuhle soutěž, kterou ještě vyšperkovali," vrátil se v čase jablunkovský senátor.

V dnešní době, možná více než kdykoliv jindy, je dost důležité, aby se takové akce konaly, protože děti bývají přišpendleny k počítači nebo televizi a spousta z nich na sportování, slušně řečeno, kašle. I na tento názor jsme se zeptali jablunkovského místostarosty Petra Gawlase, který nad tímto okresním kolem převzal záštitu. „Je mi opravdu líto, že dnešní mládež vysedává u těch počítačů. Je to taková civilizační choroba, se kterou musíme všemožně bojovat. Třeba i Odznakem všestrannosti, který je vlastně mimo školní výuku. Já osobně bych preferoval, kdyby se ve školách přidala ještě jedna hodina tělesné výchovy týdně navíc," podotýká Gawlas.

Tomu pak udělaly velkou radost domácí sportovci, kteří se vítězstvím kvalifikovali do krajského kola, které proběhne ve čtvrtek 5. června v Havířově. „Jsem potěšen, že se zdejším dětem postup podařil. Určitě je přijedu na krajské kolo podpořit. Jsem už předběžně domluvený se Šárkou Kašpárkovou, že si tam v rámci exhibice zasportujeme. Určitě by mě také potěšilo, kdyby se do republikového finále probojovaly děti z našeho regionu," dodal na závěr Gawlas.

Výsledky jablunkovského okresního kola OVOV

Jednotlivci – dívky: Eliška Podleśna 3494, Aneta Przepiorová 3372, Iva Štefková 3182, Olga Kowolowská 3001, Jana Rohulánová 2714, Kateřina Cieslarová 2673, Iveta Kufová 2585, Miroslava Martynková 2290. Chlapci: Ondřej Karpecki 3475, David Palaj 3348, Tomáš Sikora 3234, Jakub Jurosz 2851, Dominik Suszka 2745, Daniel Marosz 2737, Ondřej Pindej 2729, Radek Szotkowski 2515.

Podívejte se na také na okresní kolo Karvinska v Havířově