Stejně jako vloni se lidé mohou v sobotu 23. března symbolicky připojit k celosvětové kampani Hodina Země 2013. A to tak, že ztlumí či vypnou osvětlení ve svých domovech nebo firmách.

Během dobrovolné akce, jejímž cílem je upozornit na ochranu klimatu, potemní tisíce měst a památek ve více než 130 zemích světa. Hodinu Země podpoří také Frýdek-Místek, který v sobotu v době od 20.30 do 21.30 hodin vypne veřejné osvětlení v parcích a zhasne nasvícení některých památek.

„Ve frýdecké části zhasne bazilika Navštívení Panny Marie a do tmy se ponoří park Komenského, park Jižní svahy a Park pod zámkem. V místecké části bude vypnuto nasvícení Základní umělecké školy a také veřejné osvětlení v Janáčkově i Koloredovském parku a v sadech B. Smetany," informovala tisková mluvčí města Jana Matějíková.

„Parky budou pod zvýšeným dohledem strážníků. Přesto doporučujeme občanům, aby se jim v inkriminované době vyhnuli, a to z důvodu zvýšeného rizika úrazu," dále poznamenala.

Tento celosvětový happening probíhající všemi časovými pásmy se koná již pošesté.

„Nemyslím, že by tato akce přinesla kýžený výsledek. Zřejmě jde jen o to upozornit lidi, aby se trochu zastavili a na hodinu zhasli. Mně je to celkem jedno, neboť v tuto dobu už ležím a navíc si stejně svítím svíčkami," popsala Tereza Šigutová z Místku, která akci náhodně zaznamenala už vloni. „Televizi jsem neměla zapnutou tři týdny, na počítači si po příchodu domů přečtu jen pár novinek a pak ho vypínám. Denně si večer zapálím svých osm svíček a užívám si relax a klid. Takže se vlastně do akce zapojím i já," usmívala se mladá žena. Zato Zdeněk Bezděk z Dobré netušil vůbec nic. „To vypnou všude elektřinu? Já jsem jen nedávno zaznamenal informaci, že v Beskydech vznikla oblast tmavé oblohy a ochránci přírody spolu s astrology ji chtějí ochránit před světlem, které v noci září do nebe," popsal důchodce. „My stejně večer nesvítíme, máme puštěnou jen televizi," reagoval na dotaz, zda kampaň podpoří.

„To zase vymysleli pěknou chu…! Už jsem se lekl, že se jedná o nějaké centrální nařízení, kdy vypnou proud a já budu muset znovu seřizovat video, hodiny, rádio. Spíš by mě zajímalo, jak vymůžou ze Švýcarska těch sedmnáct miliard tu tunu zlata, kterou tam má schovanou náš slavný podnikatel," řekl Martin Zavadil z Frýdku.