Do letošních senátních voleb ve volebním obvodu 73, který zahrnuje Třinecko, Jablunkovsko i Českotěšínsko, se přihlásilo šest kandidátů.

Senátorské křeslo bude na podzim obhajovat Petr Gawlas z ČSSD. Mezi jeho konkurenty patří vládní zmocněnec pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj a bývalý generální ředitel Třineckých železáren Jiří Cienciala, který bude ve volbách spolupracovat s hnutím Občané spolu nezávislí. O senátní křeslo bude usilovat rovněž Gustav Pilch (KSČM), předseda představenstva zemědělského podniku a dlouholetý třinecký zastupitel. Hnutí ANO vyslalo do boje o post senátora lékaře třinecké Nemocnice Podlesí Ivo Rašku, za KDU-ČSL kandiduje poslankyně a třinecká zastupitelka Pavla Golasowská, která se bude snažit napodobit předloňský triumf svého stranického kolegy Jiřího Carbola v senátních volbách na Frýdecko-Místecku. Například ODS ani TOP 09 kandidáty do senátních voleb nemají.

Svého kandidáta do voleb zaregistrovala i Česká pirátská strana, jednatřicetiletý projektový manažer Lukáš Černohorský však nesplňuje minimální věkovou hranici pro kandidáta na post senátora, která činí 40 let. Černohorský předpokládá, že do volebního klání nebude vpuštěn, proto chystá podat žalobu k Ústavnímu soudu v Brně.

Rozhodnutí o registraci nebo o odmítnutí přihlášky k registraci padne k 19. srpnu. Losování volebních čísel se uskuteční 23. srpna. První kolo senátních voleb se koná 7. a 8. října, případné druhé kolo pak o týden později. Ve volebním obvodu číslo 73, který zahrnuje východní část okresu Frýdek-Místek a jižní část okresu Karviná, lidé volili senátora před šesti lety. Tehdy v prvním kole vybírali z osmi kandidátů. Ve druhém kole zvítězil Petr Gawlas, který těsně porazil Stanislava Czudka. K druhému kolu senátních voleb přišlo tehdy 25,5 procenta voličů.