„Nekončící zima nám zamíchala termíny v harmonogramu jarního úklidu," postěžoval si ředitel společnosti TS Jaromír Kohut. „Vzhledem k vývoji počasí v březnu jsme museli po několikadenním úklidu znovu začít se zimní údržbou. Nakonec z toho byly čtyři týdny, kdy nebylo možné z důvodu nepříznivých klimatických podmínek komunikace uklízet," vypočítal a dodal: „Nedalo se provést celkem sedm blokových čištění ulic, která jsou nyní zařazena mezi plánované termíny na duben až počátek června. Budeme tak blokově čistit do 5. června třikrát týdně."

Začne se 24. dubna v lokalitě Novodvorská 1 (Sadová J. z Poděbrad), konec je naplánován právě na 5. června v ulici Tolstého.

„Rovněž musel být pozměněn harmonogram celkového jarního úklidu města, a to posunutím všech činností spojených s čištěním komunikací téměř o měsíc z 18. března na 15. dubna. Věříme, že frýdecko-místečtí občané tyto změny budou akceptovat a uklizené lokality se budou snažit udržovat v čistém stavu," uvedl Jaromír Kohut.

„Je to zapotřebí. Je jasné, že po zimě je i v naší ulici binec, i když se to tu snažíme udržovat," řekla k jarnímu úklidu Naďa Štěpánková, šedesátiletá obyvatelka Anenské ulice v Místku. Sama včera před panelákem uklízela s lopatkou a smetákem. „Zametám i okolo popelnic. Řekla bych, že je tady čisto, ale až udělají to čištění, bude to poznat. Oni sbírají i papírky, všechno, snad to zase udělají poctivě," smála se Naďa Štěpánková. Nepříznivé počasí zpozdilo i opravy komunikací. „Naplánované opravy výtluků nebylo možno realizovat podle schváleného harmonogramu. S poklesem teplot a nekončícími sněhovými přeháňkami byly i tyto práce zaměstnanců TS pozastaveny. Bohužel dříve zmapované výtluky jsou nyní ještě větší, a proto i opravy budou trvat delší dobu. Počasí až 10. dubna dovolilo pokračovat v zaasfaltování děr v místních komunikacích," shrnul Jaromír Kohut s tím, že přesunuty byly i vysprávky silnic, kde vedou autobusové trasy a které přichází vždy na řadu jako první. Podle něj jsou už provizorně opraveny ulice Nádražní, T. G. Masaryka, Míru, Křižíkova, Nad Lipinou, Ostravská, Těšínská, Na Příkopě, 8. pěšího pluku, Politických obětí, Palackého, Bezručova, 28. října, Čs. armády, Frýdlantská a autobusové stanoviště ve Frýdku. „Frézování okolí výtluků se provádí v ulici Resslově, vyfrézované jsou již ulice Střelniční a Horymírova," doplnil. Aktuální informace o opravách výtluků lze najít na webových stránkách společnosti TS v záložce s týdenními plány.

Ohldně nových termínů mají jasno i v Třinci. Blokové čištění komunikací a parkovišť zde začne 22. dubna a potrvá do 18. června.