„Zdobí" ho místy až metrový porost. Pozemek patří Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který v lokalitě seče trávu dvakrát do roka, tedy přesně podle zákona. To ale podle nájemníků očividně nestačí. „Samozřejmě že lidé nadávají. Je to ostuda," říká osmačtyřicetiletý Kamil Vibercsi, který v domě bydlí. Dodal, že problém se týká vchodů 414 až 419.

Vysoký porost vadí třeba pejskařům. „Je to metr vysoké, ale není to jen tráva. Tam roste všechno. Blatouchy, bodláčí, jsou tam potkani, veškerá havěť. Je to ,nádhera´. Kdy tam pejsek vykoná potřebu, jeho majitel to ani nemůže uklidit a říká mi: Vejdi do toho. To nejde. Když ráno prší a je to mokré, to se musíte jít převléknout. Ten člověk ale často spěchá a nemá čas," popsal Kamil Vibercsi situace, ke kterým u zmíněného paneláku dochází.

Muž upozornil na to, že další pozemky v ulici patří městu, které na údržbě nešetří. „Na Bruzovské jde rozeznat, co je města a co státní," shrnul. Podle něj už několik let platí, že ÚZSVM seče trávu na přelomu června a července, a pak až s podzimem po opadnutí listí. Kamil Vibercsi chtěl úředníky přesvědčit, aby seč prováděli třeba čtyřikrát ročně. Osobně zašel na odloučené pracoviště úřadu ve Frýdku-Místku, avšak nepochodil. A neodpustil si malou poznámku: „Byl jsem tam dvakrát a mají tam pěkně udržovaný pozemek."

Ředitel: Rozpočet víc neumožňuje

Ředitel ostravského územního pracoviště ÚZSVM Karol Siwek konstatoval, že úřad dodržuje zákon. „První seč probíhá v období do 30. června, druhá seč v období do 31. října. Z estetického hlediska se může někomu jevit tento počet sečí jako nedostačující," sdělil Deníku.

„Státní rozpočet v současné době umožňuje vynakládat finanční prostředky pouze v rozsahu dvou sečí za kalendářní rok, aby byl naplněn výše uvedený zákon. Větší počet sečí za rok a z toho vyplývající vyšší finanční náklady státní rozpočet nepředpokládá. Z uvedeného důvodu bude ÚZSVM schopen i nadále zajistit pouze dvě seče během kalendářního roku," uvedl Karol Siwek.

Kamil Vibercsi ale trvá na tom, že je to ostuda. „Ve městě není taková lokalita. Nejsme nikde na okraji, jsme v centru a lidé kolem nás chodí i do nemocnice," poznamenal obyvatel frekventované Bruzovské ulice.

MAREK CHOLEWA, MAREK VAŠUT