Vlna nevole se zvedla poté, co rozkladová komise doporučila ministru dopravy Danu Ťokovi, aby uznal některé námitky ekologické organizace Děti Země. Lidé se bojí, že je termín stavby v nedohlednu.

Šéf sdružení Děti Země Miroslav Patrik říká, že rozhořčení obyvatel Frýdku-Místku chápe. Zároveň ale dodává, že vina není na straně jeho organizace a jejích aktivit. „My ten projekt obchvatu okolo Frýdku᠆-Místku sledujeme už od roku 1994. Kdyby byl pro stát prioritou, je už přece dávno postaven. Nevím, proč tomu tak není,“ podotkl pro Deník Patrik.

„Také v tomto konkrétním případě to nejsme my, kdo pochybil. My jen chceme, aby zákony platily pro všechny stejně, a musí je přece dodržovat i stát, když totéž vyžaduje od nás, od občanů,” dodal šéf Dětí Země.

Jak dále uvedl, jeho organizace sleduje frýdecko᠆-místecký projekt poté, co se na ni v 90. letech obrátili zástupci místních obyvatel. Podobný projekt, tedy obchvat města, se chystá kupříkladu také v nedaleké Karviné. Ta jde ale mimo zájem Dětí Země. „My se zabýváme případy, kdy jsou v daných projektech zasaženy významné přírodní lokality, nebo – podobně jako je tomu ve Frýdku-Místku – když nás o pomoc požádají lokální sdružení či občané,“ doplnil Miroslav Patrik.

Podle ministerstva dopravy není stavba v ohrožení. „Toto rozhodnutí se týká jenom části obchvatu, ne stavby prvního úseku. Naším zájmem je, aby se to všechno stihlo v řádech měsíců a stavba obchvatu Frýdku-Místku byla zahájena v příštím roce,“ uvedl Zdeněk Neusar z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

V případě obchvatu Frýdku-Místku nejde přitom o první rozklad směřovaný k ministerstvu dopravy, se kterým Děti Země uspěly.

Úředníci z ministerstva před několika lety pochybili při vydání stavebního povolení na část trasy, která zasahuje i do chráněného území přes řeku Morávku. Potíž byla v tom, že rozhodli na základě správního rozhodnutí, které bylo nepravomocné. A to kvůli odvolacímu řízení u krajského úřadu, za nímž stáli členové spolku Děti Země. Ti také upozornili na pochybení ministerstva.

Ilustrační foto.
Dívek se letos rodí víc než chlapců