„S dostupnými znalostmi je velmi obtížné (ne-li nemožné) odhadnout hloubku a délku trvání globální finanční a ekonomické krize, a tím i rozsah a intenzitu dopadů na českou ekonomiku,“ potvrdilo ministerstvo ve včera zveřejněné zprávě.

Ještě na podzim přitom Miroslav Kalousek předpokládal, že náš hrubý domácí produkt (HDP) poroste o 3,7 procenta. V lednu je ovšem vše jinak.

„Po letech vysoké dynamiky HDP dochází od počátku roku 2008 k jejímu zpomalování. Rizika predikce jsou vychýlena směrem dolů,“ uvádí ministerstvo.

V praxi to znamená, že česká ekonomika by letos mohla růst třeba jen o půl procenta nebo také vůbec. Odbory jdou ve svých prognózách dokonce ještě dále. Ve zprávě, kterou by měly zveřejnit počátkem příštího týdne, podle informací Deníku odhadnou propad ekonomiky do minusu. „Situace je špatná, po konzultaci s našimi ekonomy budou ta čísla červená, ale podrobnosti nechci zveřejňovat,“ řekl včera Deníku šéf odborářů Milan Štěch. „Vláda přešlapuje na místě a měla by urychleně vyspravit sociální systém, aby lidé tu krizi zvládli,“ zdůraznil Štěch.

Zvláštní dávky

Odbory už při jednání čtvrteční tripartity přišly s požadavkem, aby vláda zastavila deregulace nájmů a zvýšilasociální dávky. Zároveň odbory navrhly, aby lidé, kteří kvůli krizi chodí do práce jenom tři nebo čtyři dny v týdnu, pobírali za pobyt doma zvláštní „krizovou“ dávku ve výši 80 procent denní mzdy. Ani k jednomu požadavku se ale kabinet zatím nepřiklonil.

Ekonomové už dříve odhadli, že jenom v prvním pololetí by o práci mohlo přijít kolem sedmdesáti tisíc lidí. Ministerstvo k tomu včera dodalo, že na druhou stranu nebude takový tlak na zdražování a rapidně klesne inflace. Loni byla celková drahota vyjádřena růstem o 6,3 procenta, letos by to podle Kalouskova resortu mělo být pouze 1,3 procenta.

Analytici jsou však ke všem předpovědím poměrně skeptičtí. „Každým dnem chodí nové statistiky, takže každý odhad, který se udělá, nemusí už za týden platit. Nicméně údaj ministerstva financí je někde uprostřed a vyjít by mohl,“ uvedla ekonomka Next Finance Markéta Šichtářová. „Průmysl u nás letos neporoste obecně. Pokles zasáhne méně možná jen zemědělství,“ uzavřela.

JAN KLIČKA