Kdysi se tam rozkládal zoopark, který ale časem zpustl. Projekt teď podpořili i frýdecko-místečtí zastupitelé. Dotace činí čtvrt milionu korun, část peněz má jít na rekonstrukci chodníků a mostku v parku, zbytek na úhradu nákladů spojených s údržbou. „Chceme tam mít klidovou zónu s lavičkami, dětské hřiště, minizoo, ale žádná náročná zvířata, jen slepice, kachny, páva, morče. Ať naše děti poznají, že se vajíčka nekupují jenom v supermarketu, ale že je snášejí slepice," řekl zastupitelům Petr Dvořáček ze Spolku pro faunapark ve Frýdku-Místku.

Díky nájemní smlouvě s majitelem pozemku společností Slezan Holding využívají členové spolku klubovnu a park za jednu korunu ročně. Zajistili úklid parku, odvoz starých větví a pařezů, vysekali náletové dřeviny a park pravidelně kosí. Konají se brigády, dny otevřených dveří a akce pro veřejnost.

Čtěte také: Textilky, faunapark. Studenti navrhují budoucnost města

FIRMA, MĚSTO I SPOLEK ŘEŠÍ, CO BUDE DÁL

„Při jednání se zástupci společnosti Slezan Holding jsme tuto oblast probírali. Co se týká bývalého ředitelství, ještě není jasný záměr, jak budou prostory využity. Co se týká parku, tam je záměr víceméně jasný a je shoda na tom, že bude vždycky sloužit funkci, kterou nyní má. To znamená, že činnost faunaparku je naprosto kompatibilní se záměry společnosti," podotkl při jednání zastupitelů náměstek primátora Jiří Kajzar.

Dotace od města je podmíněna dodatkem ke stávající smlouvě o nájmu parku se Slezanem. „Věřím, že se nejpozději v květnu podaří smlouva uzavřít. Pokud se to nepodaří, nebudeme dotace čerpat," upozornil Petr Dvořáček.

Podle primátora Frýdku-Místku Michala Pobuckého je záměrem města pozemky nabýt. „Slezan se k tomu do dnešního dne stále nemá, je to otázka dalších jednání, řekl bych spíš v dalších letech než měsících," řekl primátor na pondělním zastupitelstvu. V budoucnu by mohlo v areálu vzniknout také edukační centrum se zaměřením na ochranu přírody, naučná stezka nebo kavárna, náklady by se ale šplhaly do milionů korun. V parku by se mohly konat akce pro školy, případně i koncerty, divadlo, letní kino. Celý záměr, který se těší široké podpoře veřejnosti, má řešit také územní studie.