Příchozí, kterých bylo opravdu hodně, se mohli prostřednictvím besed, promítání, filmů a workshopů vydat s cestovateli na kolech do různých koutů světa. Hlavní host lednových festivalů byl už poněkolikáté ze zahraničí, tentokrát Švýcarska.

„Je to uznávaný cyklodobrodruh Claude Marthaler. Za sebou má už několik expedic a stovky tisíc najetých kilometrů. Například byl sedm let na cestě kolem světa. Na svém kontě má i tříletou cestou napříč Afrikou a Asii, o které vyprávěl i ve Frýdku-Místku," prozradil organizátor Cyklocestování Martin Stiller.

Ten se vydal i na spisovatelskou dráhu, neboť v prosinci 2014 dal do oběhu svou knižní prvotinu Světem na kole s podtitulem 16 320 kilometrů vzdálenými kontinenty. A právě tato publikace se i na festivale prodávala. Na programu byla i autogramiáda.

Lidi, kteří mají k bicyklům nějaký vztah, bavil pestrý program v kinosále. Samozřejmě nechyběla celá řada zajímavých hostů.

Téma Západní Papua si vzal na starost Milan Daněk už v pátek. Lákala i sobota. V odpoledních hodinách byl kinosál velice slušně zaplněn. Rodina Stillerova se ještě před křtem zmíněné knihy sem rovněž přesunula s přednáškou – „S mimčem v cyklovozíku napříč Francií až k Atlantiku."

„Tento festival je úžasný. Chodím sem pokaždé. Oceňuji především to, že se dozvím nové informace z dalekých končin," vysekla velkou pochvalu jedna z návštěvnic.

Festivalový kolotoč bude pokračovat i o týden později – a to 24. a 25. ledna v Hradci Králové.