Letos si toto významné výročí připomene více než 45 000 skautů a skautek po celé republice. A Frýdecko-Místečtí mezi nimi samozřejmě nebudou chybět.

Skauti a skautky se ohlédnou za uplynulým stoletím, které bylo na události rozhodně bohaté. Skautingem za tu dobu prošel téměř milion lidí, byl pro nepohodlnost režimu několikrát zakázán a mnoho příznivců hnutí bylo pro svůj životní názor perzekuováno. To, že byl skauting po návratu svobody vždy velmi rychle obnoven, svědčí o životaschopnosti skautských ideálů. A proto dobrodružství pro desetitisíce lidí pokračuje skauti neslaví jen sto let uplynulých, ale zároveň vstup do století nového.

V sobotu vyrazí na IvančenuMohyla Ivančena.

Skauti z okresu Frýdek-Místek pořádají v sobotu 21. celostátní skautskou akci Ivančena 2012. Skauti nejen z celé České republiky uctí památku skautů, kteří položili svůj život během 2. světové války a přinesou kámen k mohyle na Ivančeně pod vrcholem Lysé hory. Naplánován je pestrý program s bojovou hrou, dětským ceremoniálem, oficiálním ceremoniálem, mší svatou s biskupem Františkem Lobkowiczem. 

Ve Frýdku-Místku dále můžete v rámci oslav sta let českého skautingu navštívit výstavu v místeckém oddělení městské knihovny, která se bude konat od 9. května do 29. června. Vernisáž výstavy proběhne v pátek 11. května od 16 hodin. O doprovodný program v rámci vernisáže se postarají skauti ze střediska 8. pěšího pluku Místek. Návštěvníci mohou shlédnout zajímavé promítání a poslechnout si nahrávky z projektu Skautské století.

Součástí vernisáže bude malé občerstvení. „Oslavami stoletého výročí teď žijí skautské oddíly po celé zemi. Pořádají vlastní akce nebo se přidávají k projektům celostátním. Některé projekty jsou zaměřené na minulost a skauti i skautky se díky nim mohou ohlížet a přemýšlet nad historií i smyslem skautingu. Jiné nám pomáhají přemýšlet o tom, co můžeme udělat pro to, aby skauting plnil své poslání i v dalším století. A ještě další jsou tu prostě proto, aby se skauti potkali a společně oslavili své stoleté narozeniny,“ popisuje smysl oslav Marcela Tkáčová, vedoucí 1. oddílu Místek.

V rámci celoročních oslav mohou skautské oddíly využít některý z celostátních projektů, které jsou připraveny pro každou věkovou kategorii. V knihkupectvích je k dostání rozsáhlá kniha Skautské století mapující prvních sto let českého skautingu. Česká pošta vydává poštovní známku se skautským motivem, Česká národní banka pak skautskou minci, Muzeum hlavního města Prahy zve na výstavu o skautingu. V den symbolického vyvrcholení oslav sta let, 24. dubna, odvysílá Česká televize celodenní tematický blok věnovaný skautingu.

Ve stejný den, tedy 24. dubna, pořádají skauti v rámci takzvaného „Skautského dne století“ stovky malých akcí po celé zemi a do ulic, škol a svých zaměstnání vyrazí na znamení oslav se svými skautskými šátky na krku.